LNG brodovi

Samo za primjer,na TK Barba Englez ima placu kao Hrvat CO zbog tecaja funte i iako se bune na to nijedan jos nije dao otkaz.

A kad si ti zadnji put vidija payslip od Barbe Engleza?

Budi siguran da ima vecu placu ne od naseg C/O nego od naseg Mastera bez obzira na tecaj.
A to sto si ti nasija na laznu propagandu od firme, je druga prica.
Zapravo samim time sto nijedan nije da otkaz ti dovoljno govori. Sto stvarno mislis da bi Englez sta na firmi u kojoj C/O iz rvatske ima vecu placu od njega.
To njihov ego ne bi moga podniti.

@tk1
MOL "Grand Mereya" August 2009, full rusi
NYK "Grace Cosmos" October 2010, full rumunji
K-Line jedan brod, October 2009, juniori filipi, drugi brod,May 2010, juniori latvijci
BP - engleza ima di je kesa kao na primjer NGSCO gdje su uglavnom englezi juniori i seniori (navodno su makli engleze radi cuge).
Barba englez se buni i ne daje otkaz. necemo ni mi dat otkaz jer necemo imat di kao sto i oni nemaju. upravo sam o tome i pisao gore. dao bog da se nikad ne desi.

pizdarije se ne desavaju zbog toga sto je posada tamo bogom dana vec zato sto su lng brodovi jako sigurni, a te fame od -160C koji se vidi samo kao led na liniji i ekspanzije od 600 puta zar i nitrogen ne ekspandira isto... Daleko od toga da nije opasan teret al je puno sigurniji od etilena i puno puno zdraviji od vcm koji su isto gas carrieri jel tako.
El paso je, kao i sto sam kazes, bio pocetak....,a kad kazem "bum" mislim na brodove koji su vozeni sa 7% iskusnog hrvatskog kadra..... pa kad su ti hrvati, hvala im, mogli ne znam zasto mislis da takvi isti "istocnjaci" to ne bi mogli.
volia bi vozit novi moss, trinidad japan, i prst u uvo do penzije al malo sam skeptican jer se ponekad i sam pitam zasto me placaju, nadam se da se "oni" ne pitaju isto.
jos samo osvrt na "posade su placene jer su brodovi slozeni, skupi...."
u cemu se po tebi sastoji slozenost klasicnog lngija. osim lts tankova oprema im nije tako impresivna, dvi pumpe tereta po tanku, 2x2 ventilatora u kompresornici, a s pogonom na paru je kolumbo svijet otkrivao.
cijene gradnje su visoke, ipak te grdosije imaju po 300mtr. cijena VLGC danas je oko 100Mus$ velicine oko 230mtr,a zadnje sto ja znam za lng je bilo oko 180Mus$. namjerno ne pisem o kapacitetu. usporedjujuci ih velicinom(sad kapacitetom) sa drugim gas tankerima mozemo doci skoro do jednake cijene.s obzirom na to koliko skverova danas gradi lng brodove mislim da ce i cijene ici dole. uostalom kolika je vec danas cijena te slozenosti u kini?
i na kraju pitanje hoce li nama place padati ako cijene brodova padnu?

Zivio

Last edited:
hrvati na lng od stoljeca sedmog? a ja bi reka ovo: bilo ih je samo na hyprocu, ka vrenko, sestanovic, bronzan,deranja....i jos par.njih su naucili, pazi sad, francuzi. kad je weihmann isa ca sa ahrenkiela i osnova pronava, dobija je dva broda luisianu i jos jednoga, zaboravija san ime. tu su bili ameri. na luizijani san bija prvi hrvat koji je ikad stupija na kuvertu, kad su naprdili je kraj corpus cristija. stari me zva da gledan underwater surveyi vidin za steel renewal. magazinovic je uzeja ove sa hyproca i ubacija jos pet sest iskusnih lpg frajera, i tako je sve ozbiljno pocelo. znaci..nije bilo hrvata na ferate u lng-ju. kasnije su se probili tataj, dude,begovic, maric,kristicevic, anicic,velenik i ini. sa vecinon san navigava, tako da vrlo dobro znan kako i sta je pocelo. i ja san zvan na lng, ali nisan tija s kapa ic nize, a osin toga vec san zacrta da iden na kraj...i to je to. nismo ljudi bogom dani. protic je dosa na lng sa bananjeri i bulkova, udiljak sa suvoga tereta, djerek sa lpg i frizidera...pa naucili ljudi i danas veterani. ivancic je danas barba, a kad je sve pocimalo nije bija ni kadet, a dvi godine mladji od mene. hiperprodukcija kadra. sta mislite da drugi imaju blokadu mozga? niko nije bogon dan i niko nije nezamjenjiv. stavite to u glavu. ovo je povijest i cinjenice. pa ko voli nek izvoli. i samo da kazen...kad san radija fpso konverzije, veza se khanur za moju ladju...barba je bija brzica...a dje se gosparu moze aplicirat za radit odje??dje ovo navega? ko brodvej kaco.... kapo bija stari smokvicani, prvi makinje mali kralj...davno, je davno bilo toooo
eno moj prijatelj sta sidi kat ispod mene, oscar spieler, CEO golara ubija se da nadje lng inspektora. aj aplicirajte
i da dodan...kad san bija na maerska, par vrlo zvucnih imena iz cro lng biza nije proslo test za inspektora.... a pitanja za malu dicu. zato, ne nosit air nike patike, bolje bos tvrdo po zemlji. rumunji, bugari, rusi....jebi ga voze. i meni su na kontejnerase od devet iljada teu bili kapi iz indije, bangladesha... pa je vozilo. sto iljad konja. pomalo, ne prisit. sad trazin barbu instruktora za uloc, ne mogu nac u lijepoj nan domaji.

Last edited:
Cijenim jako sve ono sta pisete tu ali mislim da ste sad krivo shvatili ono sta sam zelio napisat,a to je da nismo preskupi i da nije bas da smo od jucer na LNG-u.Ja sam npr 10 godina na LNG-u,prije na LPG,8 godina sam C/O.
I ne mislim da smo mi nesto posebno u bilo kojem pogledu osim sta smo definitivno kraljevi improvizacije.Tu nas niko ne moze nadmasit.
Problem je sta kod nas nema sredine ili se podcjenjujemo ili se dizemo u nebesa.
Ima kvalitetnog kadra ali ima i redikula koji se provlace ne znam ni ja kako vec godinama.Ali toga ima svugdi i bit ce.Mislim da je najveci problem u mladima koji dolaze jer se opterecuju placama,pozicijama,a nisu se jos ni popisali na brod.Ja sam imao juniora i juniora,a one bas kvalitetne mogu izbrojat na prste jedne ruke.A svi su gledali samo kako se docepat love i pozicije.Triba prvo naucit posal,a onda se pocet prodavat.Danas dodje treci kuverte na brod,ne zna di je prova di je krma i 6 minuta nakon sta se ukrca me pocne pitat o teretu i sta to i kako.Nakon dva ugovora su svi eksperti i sve znaju.Mislim da tu lezi bit problema,a ne u nasim placama i kako ce nas zaminit prvom prilikom.
I problem je u tome sta se isti ti mladi bahate i pokusavaju ucijenit firme,ili ces me avancat ili cu ic ca,pa onda ili naprave sranje ako ih avancaju ili dobiju nogu jer ima firmi koje ne dozvoljavaju takvo ponasanje.Treba bit strpljiv,ucit posal (a to nije samo teret) i vrebat priliku koja ce se ukazat prije ili kasnije.

manjiorgo i tk1 su napisali pravu istinu o cro lng brodovima u zadnjih desetak godina.samo jedna opaska, kako bi zavr??ilo,da magazin i vrenko nisu "zakopali ratne sjekire" oko pronava u zadnji čas?ali dobro,to je pro??lo svr??eno vrime,idemo dalje.

a mozda ih tramakaju na Shella i Exmara ?????
a osim toga ako bi mol tija zadrzat hrvate moze jer imaju :uzdravljeogromnu flotu, pa ako filipi juniori mogu tamo navigat mogu i nasi.!!

Misljenja sam da ce se vecina ljudi sa Pronava prebacit na Shell jel kako cujem tamo jos uvijek ima mjesta za sve rankove. Na Exmara bi kako cujem mogli eventualno uzet po kojeg makinjistu, dok za sve rankove na palubi nema mjesta.

Misljenja sam da ce se vecina ljudi sa Pronava prebacit na Shell jel kako cujem tamo jos uvijek ima mjesta za sve rankove. Na Exmara bi kako cujem mogli eventualno uzet po kojeg makinjistu, dok za sve rankove na palubi nema mjesta.

valjalo bi iako exmar ima ljude s lpg-ja. postoje glasine da ce svi (neki ne zele) pool memb sa lpg biti prebaceni na lng (c&rv) radi usteda. navodno lpg flotu misle ostavit indijcima i ukrajincima koji su izvan pool-a (jeftiniji).

Place

Place

Javia mi se prijatelj sa Golara da su im digli place od 1.1.11 i Juniori su presli na premamnt place

Permanent place u EUR

Master 7530
C/O 6140
2/O - 3/E 3900
3/O- 4/E 3400
C/E 7300
2/E 5940
Cargo Eng 5700
Chief Electrician 5500
Electrician - 4500 EUR

Javia mi se prijatelj sa Golara da su im digli place od 1.1.11 i Juniori su presli na premamnt place

Permanent place u EUR

Master 7530
C/O 6140
2/O - 3/E 3900
3/O- 4/E 3400
C/E 7300
2/E 5940
Cargo Eng 5700
Chief Electrician 5500
Electrician - 4500 EUR

dajte da ne listam net jer nije bas vrimena

ove place su permanent znaci iz miseca u misec?
koji su ugovori?
ako su 2,3 miseca doma brod eto mene:)

koja je razlika u struji i c/struja (ali ih ima par:confused:) sta cine onda tamo.

cijenim sve iskrene odgovore;)

A vjerojatno su permanent jer znam da su imali otprilike toliko i zadnji put kad sam sjedio u kvartu, a to ime jedno misec dana....ovo mi je novo da su i juniorima dali permanentno...a sto se tice stajanja na brodu, ovi moji se dogovaraju medjusobno, tako da svaki uvati nesto od ljeta a i blagdane , koliko sam shvatio njima se daje na volju, barem ovim mojima....ipak mislim da ti je najlakse okrenuti broj od Wilhelmsena u Splitu i saznati iz prve ruke... ili navrati do njih i uzmi za pasa kakvu cokoladicu, ako njega skuvas, sanse ti rapidno skacu....e sad, kako znati da si ga skuva? Lipo izuj postole i daj mu bicve na nos...ako ih pocne cucati, znaci da je to to...i pazi samo da se pas ne opusti previse, zna krenuti cucati medju noge....tu moras vec biti oprezan.....kad to rijesis , onda ti preostaje jos samo razgovarati o poslu, najbolje vataj Ronija odmah...Sretno

hvala na info :uzdravlje

ali meni nista s tim pasima nije jasno :confused:
javimo se mi njima posli blagdna pa vidimo kako disu;)

a dva dva(neka bude i 2 i po) i 5500eur s tim bi se dalo prezivit

cekam ja frekija o ce sigurno imat nesto za kazat

jos jednom fala lipa

A po ovim placama ovo je povecanje izmedju 1,5 i 2%.ovo mi vise pari zajebavanje nego povecanje.

mislia sam koju konkretnu info izvuc od tebe a ne 1.5% i 2%

nema strke, nervoze,radis medu nasim svitom(i svima se smijes a oni neznaju zasto;)) ugovori 2 miseca tako da mozes i zaboravit avion

budget proracun i quote ne triba se spominjat.

je puklo? je! e pa triba novo.

jos uvik mi sve to pari interesantno

A po ovim placama ovo je povecanje izmedju 1,5 i 2%.ovo mi vise pari zajebavanje nego povecanje.

Povecanja ili zajebancija nisam bas siguran , koliko cujem , struji su digli preko 1500 E i presa ja na permanent ugovor , seniorima su digli placu oko 500 E , a juniori isto tako su presli na permanent ugovor i povecanje im je oko 1500 E

Evo da se i jo?? jedan zanimljiv thread malo "digne" iz mrtvih!

Ja se upravo vratia sa broda, dva spot carga i onda gas free i novi novcati RV brod(godinu dana) u Dubai na up-grade za konkretan projekt...

??ivahno i zanimljivo, charter od Mitsubishia za Kinu pogotovo(ukrcaj u Australiji). Novi porat, Kinezi, 16 Japanaca(chartereri) u CCR-u me do??lo vidit kako otvaram/zatvaram CTS:D, a kad sam im reka da cu zavrsit teret oko 0600 "roughly" toliko su se uskomesali da sam mislia da ce im prigorit svicice... Ma zakon...

Isto tako, prvi gas free kao CO, neočekivano, al odrađeno, jako korisno iskustvo, pogotovo za junior oficire koji pun kua nauče kroz te operacije...

Sad malo doma, pa na konstant regas-sts u Kuwait... Nije ba?? ono ??to volim, al uz internet i flexibilne krace ugovore podnosljivo, pogotovo po pitanju ljeta:cool:

Pa cemo na zimu vidit...

Na Golara vidim med i mlijeko(neka,neka), Pronav ?, ostatak ekipe vidim svega, a Mitsui ka?žete najveće plaće?

Zanimljivo...

? ta je jo?? novoga?

Evo ja sutra idem u Dubai na neki "parobrod":D od Golara koji skladisti i radi regas(FSRU).Nesto novo naucit u zivotu,a ni placa nije losa;)

Evo ja sutra idem u Dubai na neki "parobrod":D od Golara koji skladisti i radi regas(FSRU).Nesto novo naucit u zivotu,a ni placa nije losa;)

Ako ides na Golar Freeze(pretpostavljam da da) to ti je pokraj Dubaia, vrte regas i to je to. Inace to je bia moj prvi brod na Golara... Ne znam ko je tamo jos od prijasnje ekipe, mislim da je jedan kapo kojeg znam i koji je OK, za ostalo nemam pojma...

Znaci uleces u regas biznis... Bit ce ti bas lipo;)

Je Golar Freeze.Evo sam se jutros ukrca(dosa sam "ka mlada"sa dva kufera) i zapuva se dok san ih iznija na brod:D hebi ga posli 11 god.cruisera izgubija san san ideju kako "brod"izgleda,a kad san usa u makinju,tek san onda vidija koliko je razlicito od svega sta san do sad vidija(para):confused:,ali ekipa mi se pari O.K.(sta je u konacnici najbitnije)a vecinu ostaloga pocinjem ucit iz pocetka uz njihovu pomoc.Nadam se da necu pozalit sta sam "prominija biznis",ali tamo sam dosa do kraja(dokle su mi nasi zakoni dopustili:mad:)a sad iz pocetka sa nize pozicije,ali za vecu lovu u "nove izazove". Mislim da je bolje i za psihu posli toliko vrimena nesto prominit.:uzdravlje

Sritno i puno uspjeha na regasu... Ne znam kako sad brod izgleda nakon konverzije, al tada 2004. je bia, paaa.... star.:D

Pozdrav u uzivaj pomalo na vrucoj parici;)

Regas plant su ubacili na provu,u makinji su dodali dosta "automatike" sta mi je jedino s cim sam "familiar" ali je brod jos uvik osta star:D pa cak i stariji od kad si ti bija zadnji put:hihi.Ali kako ja jos uvik ovdi "nista nerazumin"nemogu nista ni komentirat,ali mislim da nebi tribalo bit lose.Evo su bas danas ovi sta su uzeli brod u najam(na 10 god) dosli malo "isprobavat" kako cila ta prica sa regasom stima,posto je svima to nesto novo.

Back