Stabilnost broda

kado12345

New member
Pozdrav svima. Imao bi jedno pitanje ako ima ko voljan za objasniti. Pitanje je vezano za zone teretnih vodenih linija. Da li će brod prelaskom iz Summer zone u Tropic zonu zaroniti ili izroniti. Isto i za Winter zonu. Ima ko ko bi mogao ukratko to objasniti. Unaprijed hvala.

Ovo sto si ti navea su oznake nadvođa broda, prema njima se ravnamo kada krcamo brod, s tim da se u obzir uzima podrucje gdje cemo ploviti pa npr. krcamo do oznake "winter" kad brod plovi sjevernim atlantikom zimi.

A kojim će zonama brod viÅ¡e zaroniti odnosno izroniti. Naprimjer oće li prelaskom iz Summera u Tropik brod zaroniti ili izroniti, ili npr. prelaskom iz Wintera u Tropik.

Krivo si ti to sebi predocio. To ti ide ovako, ako krcas brod na neku VL recimo "North Atlantic" pa kad prelazis u "Summer" ne znaci da ce brod izrodniti vec to znaci da si uzeo manje tereta i da imas vecu sigurnost dok si u Nort Atlanticu. Postoji i obratna situacija, krcas u recimo u "Tropicu" i ides u "Summer" - Ne smijes uzeti full teret na Tropic VL vec samo onoliko preko "Summera" koliko ces potrositi goriva dok ne udjes u summer.

Mora da ti sad nije nista jasno.
Sto su vas ucili u toj skoli

Sent using Tapatalk

Krivo si ti to sebi predocio. To ti ide ovako, ako krcas brod na neku VL recimo "North Atlantic" pa kad prelazis u "Summer" ne znaci da ce brod izrodniti vec to znaci da si uzeo manje tereta i da imas vecu sigurnost dok si u Nort Atlanticu. Postoji i obratna situacija, krcas u recimo u "Tropicu" i ides u "Summer" - Ne smijes uzeti full teret na Tropic VL vec samo onoliko preko "Summera" koliko ces potrositi goriva dok ne udjes u summer.

Mora da ti sad nije nista jasno.
Sto su vas ucili u toj skoli

Sent using Tapatalk

:)

Ovako kontam recimo brod smo ukrcali na Summer oznaku, uz pretpostavku da nema potrošnje goriva i krcanja balasta (brod ide na jedra :) ), kad dodemo u Fresh (recimo Mississippi) brod će zaroniti na Fresh oznaku zbog gustoće. Sve ostale oznake su T;W,NWA nemaju veze sa gustoćom nego sa sigurnosti, plovidbenih uvjeta (more, vjetar) zone u kojoj plovimo ?:)

Last edited:
Amo rec da dobro kontas i to ti je u teoriji tako. Malo mi je bilo smijesno sa jedrenjakom ali eto ga nek stoji. Treba razumit da je jako vazno kod planiranja ukrcaja misliti na prelaske iz jedne zone u drugu.

Krcas recimo u PG crude i vozis za Japan. Japi ce te odmah pitat ako vide da ti nisu svi tankovi 98% - WTF. Moras uzet u racun koliko ces goriva potrositi i na kojem ses gazu biti kad prelazis iz Tropica u Summer.

Sent using Tapatalk

Amo rec da dobro kontas i to ti je u teoriji tako. Malo mi je bilo smijesno sa jedrenjakom ali eto ga nek stoji. Treba razumit da je jako vazno kod planiranja ukrcaja misliti na prelaske iz jedne zone u drugu.

Krcas recimo u PG crude i vozis za Japan. Japi ce te odmah pitat ako vide da ti nisu svi tankovi 98% - WTF. Moras uzet u racun koliko ces goriva potrositi i na kojem ses gazu biti kad prelazis iz Tropica u Summer.

Sent using Tapatalk

Hvala :)

Predznaci poluge trima, LCG i LCB i LCF

Predznaci poluge trima, LCG i LCB i LCF

Imam pitanje iz stabilnosti broda vezano za tablice iz kojih se ne može direktno očitati XF, već LCB. U RH literaturi i stranoj literaturi nalazim na kontradiktorne oznake.
Idemo redom:

Poluga trima
Negdje je l = XG – XB - ako je rezultat negativan brod je zatežan, a pozitivan pretežan

A drugi slučaj daje HBG = (± LCG) – (± LCB) i tu imamo potpuno suprotno od ovog gore:

Ako je poluga trima pozitivna, brod je zatežan pa će gaz na krmi biti veći od gaza na pramcu. Od srednjeg gaza Ts oduzet ćemo promjenu gaza na pramcu tp a nadodati promjenu gaza na krmi tk. Ako je poluga trima negativna brod će biti pretežan pa će predznak tp biti plus (+), a tk minus (-). Ako je poluga trima HBG nula, tada će gaz na pramcu biti jednak gazu na krmi, Å¡to znači da je brod na ravnoj kobilici.

Međutim ovi predznaci ispred LCG, LCF i LCB (udaljenosti od sredine broda) negdje se označavaju prema pramcu da su negativne, a negdje da su pozitivne prema pramcu.

Ja sma naučena da je po pramcu + a po krmi minus -, Å¡to recimo nije isto kao i u knjizi za srednju Å¡kolu od Marnike, ali je prema knjizi sa fakulteta, koja je ipak englesko izdanje.

Na kraju oba dobije se isti rezultat, ali ovo sa predznacima nekome tko se samo fokusira na formule,a ne gleda logikom može rezultirati sa pogrešnim rješenjem.

Dvoumim se između odabira onog Å¡to su me učili na fakultetu ili u srednjoj Å¡koli.

Ako je poluga trima pozitivna da li je brod pretežan ili zatežan? Kad je LCG pozitivan, prema pramcu ili prema krmi od sredine broda?

Predznak tp i tk određen je predznakom poluge l(HGB). Međutim ako primjenim ovo doslovno dobivam dva različita rjeÅ¡enja od kojih ni jedno ne mora biti točno.
Ja bi obično ove zadatke rjeÅ¡avala potpuno ignorirajući neku službenu formulu ili pravila, već čista logika, ako je teret ukrcan po krmi, krma će uroniti, srednji gaz se mora povećati, da bi se povećao moraÅ¡ zbrojiti razliku trima na krmi. I gotovo. Na provi samo kontra.

LCF po pramcu je pozitivan i dodaje se na LPP/2, na krmi negativan i oduzima se u oba slučaja gore tako da za LCF u mom slučaju predznak ostaje isti naprijed plus natrag minus, ali kod druge situacije ono Å¡to vrijedi za LCF ne vrijedi za LCG i LCB, Å¡to je meni recimo zbunjujuće. Å to su Vas učili?

Koliko je meni ostalo u sjećanju u prvome slučaju su udaljenosti izražene od glavnog rebra i negativan predznak je značija da je brod inkrman, dok su u drugome je izražene od krmenog perpendikulara i negativan predznak poluge je značija da je brod inprovan. E sad normalno da se neću inkrmavat ako punin FPT ali ja san jednon prilikon bija prisiljen radit centraciju u Excelu i sa doslovno prepisanim formulama iz stability manuala odobrenog od BV zavrÅ¡nom provjeron gazova san dobija gluposti, ono ukrcaÅ¡ FPT, a brod se inkrmaje. Normalno shiftanjen predznaka kod poluge stvari su se počele računat normalno i od tada san ostavija u svom inboxu da je poluga +pretega i obratno...

Krivo ili ne i meni je u teoretskom rješavanju zadataka to ostalo nejasno:confused:

Prijatelju nacrtaj sliku i sve ce ti biti jasno, bez ikakvih kompliciranja

ZnaÅ¡ kako u alci kažu kad faliÅ¡ sve... e pa ti si falio cili grad u kojem se održava alka. Nisi shvatio pitanje. Nema veze sa rjeÅ¡avanjem doslovnog zadatka već sa edukacijom procedure rjeÅ¡avanja, Mahato je pogodio u sridu pročitaj boldano

Koliko je meni ostalo u sjećanju u prvome slučaju su udaljenosti izražene od glavnog rebra i negativan predznak je značija da je brod inkrman, dok su u drugome je izražene od krmenog perpendikulara i negativan predznak poluge je značija da je brod inprovan. E sad normalno da se neću inkrmavat ako punin FPT ali ja san jednon prilikon bija prisiljen radit centraciju u Excelu i sa doslovno prepisanim formulama iz stability manuala odobrenog od BV zavrÅ¡nom provjeron gazova san dobija gluposti, ono ukrcaÅ¡ FPT, a brod se inkrmaje. Normalno shiftanjen predznaka kod poluge stvari su se počele računat normalno i od tada san ostavija u svom inboxu da je poluga +pretega i obratno...

Krivo ili ne i meni je u teoretskom rješavanju zadataka to ostalo nejasno:confused:

Problem kod drugog slučaja je Å¡to se LCG kad je udaljen od sredine prema pramcu označava sa negativnim predznakom, a po krmi sa pozitivnim. to rezultira da se kad je brod inprovan dobije negativan predznak. Kad bi se u drugom slučaju kao i kod prvog po pramcu koristili pozitivni predznaci a po krmi negativni, oba rezultata bi bila ista, negativan - inkrman, pozitivan - inprovan. Srž problema je kako učiti učenike u srednjoj Å¡koli jer u RH literaturi imamo suprotno od strane literature, ali ipak Marnika u svojoj knjizi kaže da se pretežno označavaju predznaci ovako, ne ograničava se na samo ejdnu opciju. Moj problem je kako to predstaviti učenicima jer će ih suprotno označavanje predznaka samo zbuniti. Moj savjet je da uvijek nacrtaju sliku (Å¡to je xooox kaže), ali oni ni sa slike ne mogu očitati Å¡to imaju (recimo sa slike sa točkamam K M G i zadano je KM i KG ne mogu shvatiti kako doći do MG, to su velike rupe u znanju kod temeljne matematike).

Recimo kod GZ krivulje kad kažem povučite tangentu na početak krivulje, Å¡to je tangenta, i Å¡to je krivulja....

Sa ovim predznacima mogu ih u potpunosti izgubiti. Moj bi plan bio adaptirati Marniku i staviti da se predznaci prema pramcu označavaju sa plus i to uvijek uz upozorenje da kad rjeÅ¡avaju zadatak nacrtaju sliku i usporede brojeve. Ovo može biti rjeÅ¡enje ali i uzrok problema u budućnosti jer u nekim kapetanijama na ispitu ne zadaju LCF kao po pramcu ili po krmi već kažu LCF je -4m. Å to to sad znaći? Da li je LCF 4 metra po krmi ili po pramcu?

Imam primjere dva ispita iz dvije kapetanije gdje je LCF zadan sa predznakom, međutim u jednoj kapetaniji + je označavao po pramcu, a u drugoj po krmi (vidim po rjeÅ¡enjima) i kako se tu postaviti?

Da li je sad jasnije pitanje?

Sa ovim predznacima mogu ih u potpunosti izgubiti. Moj bi plan bio adaptirati Marniku i staviti da se predznaci prema pramcu označavaju sa plus i to uvijek uz upozorenje da kad rjeÅ¡avaju zadatak nacrtaju sliku i usporede brojeve. Ovo može biti rjeÅ¡enje ali i uzrok problema u budućnosti jer u nekim kapetanijama na ispitu ne zadaju LCF kao po pramcu ili po krmi već kažu LCF je -4m. Å to to sad znaći? Da li je LCF 4 metra po krmi ili po pramcu?
Da li je sad jasnije pitanje?

Mislim da je plan u redu jer i ja tvrdoglavo ostajen pri svome da je - inkrman. Objasnite Vi njima da LCF,G,B nemogu imat negativan predznak za razliku od ovih xF,G,Bova i da su te primjere sastavljali isti kapetani koji ne bi zadali KM mudro znajući da ga ne možemo izvadit iz tablica. Normalno slika govori miljun riči, a za ove Å¡ta neznaju izračunat početnu metacentarsku dajte in -2 (ionako je 50% Å¡anse da pogode) jer će oni ako ikad dođu do stability programa ionako pritiskat tipku Enter (đava mu sriću odnija) dok na monitoru ne pročitaju stvarne gazove...

Mislim da je plan u redu jer i ja tvrdoglavo ostajen pri svome da je - inkrman. Objasnite Vi njima da LCF,G,B nemogu imat negativan predznak za razliku od ovih xF,G,Bova i da su te primjere sastavljali isti kapetani koji ne bi zadali KM mudro znajući da ga ne možemo izvadit iz tablica. Normalno slika govori miljun riči, a za ove Å¡ta neznaju izračunat početnu metacentarsku dajte in -2 (ionako je 50% Å¡anse da pogode) jer će oni ako ikad dođu do stability programa ionako pritiskat tipku Enter (đava mu sriću odnija) dok na monitoru ne pročitaju stvarne gazove...

Nažalost, Å¡okirao bi te koliki postotak njih ne zna koristiti kompjuter, evo recimo kad dođe vrijeme za pisanje seminarskog koriÅ¡tenje worda, excella - nula. Opet rupa u znanju jer ih ne uče Excell kako bi trebali, da ga znaju bolje koristiti, kreirati macro naredbe i slično, recimo ja rijetko koga znam da zna u excellu unutar jedne čelije prebaciti tekst u novi redak (ALT i ENTER)...

A davat -2 mi nije u krvi. -2 te može ubiti dok je u gvardiji, a ti u kabini spavaÅ¡. I ja nisam zato da je to njegova krivica, već onog Å¡ta mu je da brevet. Takve treba sasjeći u korijenu. Zato i dođu u srednju jer mi je netko da dvicu iz matematike. Najdraži su mi oni koji na ispitu prvo kažu ja neću na brod, meni samo treba da zavrÅ¡im srednju, nečim drugim ću se baviti.

Zamisli doktor "-2" te dopadne u bolnici, uđeÅ¡ radi bubrežnog kamenca a odeÅ¡ doma bez ........ (fill in the blanks).

Nekako ću ih prisiliti da crtaju sliku svaki put i idu logikom, u nadi da je imaju. Hvala na pomoći.

Danas sam pričala o tome pa su mi rekli da ima oko nas svega - u križaljci ostavljenoj u čekaonici piÅ¡e: krema druÅ¡tva pet slova, a upisano NIVEA....:D:udriglavom ELITA

Za Mayday,

Na sva 4 broda na koja sam bio u životu, svaki je imao Stability and Loading Manual/Booklet

U svakom tom Manualu je na prvih nekoliko stranica bilo sve objaÅ¡njeno, Å¡ta je Å¡ta i Å¡ta se kako računa i od kuda mjeri i Å¡ta je plus i Å¡ta je minus, kad je inprovan, kad je inkrman i etc.
I u njima je bilo to sve skupa jako lijepo objaÅ¡njeno da netko tko ima osnovno znanje o tome može izračunati sve Å¡to mu treba.
E da, i u svakom tom Maualu je bila i Tablica sa svim tankovima za koje su već upisani podaci (LCG i TCG osim VCG koji ovisi o ullage u tanku), ono na čemu se na ispitima gubi dosta vremena.
Sad svaki taj Booklet se razlikuje i ovisi od Å¡kvera di je brod građen. Å to je minus, Å¡to plus, Å¡to je glavnog rebra a Å¡to od krmen okomice, kad je inkrman, kad je inprovan.

Å to se Excella tiče, zadnji put sam ga učio na prvoj godini faxa. Na kadeturi mi nije trebao nego tek kad sam postao terco, (Slopchest Accounts, Crew List, Master List i ostala sila papire koja se mijenja kad se mijenja posada). Znači, 4-5 godina nakon Å¡to sam ga zadnji put učio. Naravno, zapamtio sam samo neke osnovne operacija. Imam tu sreću da imamo Internet na brodu pa mogu uvijek pogledati kako ću neÅ¡to izračunati. I da, baÅ¡ sam tražio to alt+Enter za novi red. Macro i dalje ne znam. Deviation card graf nitko na brod nije znao napraviti e Excellu.

O razlici između literature, pogledaj samo HHI GodiÅ¡njak i Admiralty Nautical Almanah. Na kadetrui rasturaÅ¡ Admiralty i dođeÅ¡ na časnički kad ono HHI. Usput, i u Admiralty godiÅ¡njaku je sve objaÅ¡nejno na zadnjim stranica.

ne znam ja za alku, ali se sa malo logike sve lako rijeÅ¡i, pa i nacrta slika da se lakÅ¡e razumi sve. To sa matematikom je teÅ¡ko rijeÅ¡iti ako se ima viÅ¡e izvora jer svaki piÅ¡e po svom. Radi lakÅ¡eg shvačanja uzmeÅ¡ jednu metodologiju di je jedno + drugo - i tako uvik uvrÅ¡tavaÅ¡ u formule i nema problema.
U tablicama ima dva načina označavanja od glavnog rebra i od krmene okomice. Kad se gleda od glavnog rebra sve vrijednosti iz poprčne stabilnosti mogu biti + ili minus, a sve zavisi o tablica tj. kako je označeno u njima, a najčeÅ¡će piÅ¡e Å¡to je + a Å¡to - ,tako da niÅ¡e ne treba uzimati za definitivno.
Drugi način računanja je od krmene okomice kada su sve vrijednosti dane apsolutno, tj. plus.

Å to se tiče računanja gaza, imamo isto dva načina.
Prvi je računanje gaza preko tpočke F (LCF, XF). Tada se računa ukupni trim sa tu=P*d/Mj(MTC). Tu za izračun ti treba lk=LPP/2 + (+/-LCF) (udaljenost točke f od krmene okomice) i lp=Lpp-Lk (udaljenost točke F od pramčane okomice); d je poluga za koju mičeÅ¡ neku težinu, a novi gaz se računa Tp1=Tp+(+/-lp) gdje je Tp=tu*lp/LPP, te tako i za krmu. Ako imaÅ¡ tablice od krmene okomice odna direktno iz njih vadiÅ¡ lk, a ako imaÅ¡ od glavnog rebra odna lk računaÅ¡ po gore navedenoj formuli, s tim da je bitno znati Å¡to u tablici znači + a Å¡to - a to piÅ¡e u njima!! (druga stvar je Å¡to neki u knjigama to stavljaju kao generalno pravilo za sve).

Drugi način računanja je preko točke G. Tada je formula za tu=D*l/Mj. gdje je l=XG-XB. Isto tako je bitno da li su tablice za vrijednosti od krmene okomice ili od glavno rebra. Jer ako su od glavnog rebra je bitno Å¡to je u tablicama + a Å¡to -. Promjenu gaza na pramcu za pramaci krmu dobijeÅ¡ isto po formuli tp=tu*tp/LPP. Razlika je za računanje konačnog gaza jer je u ovom slučaju uzima formula Tp=Ts+(+-tp).

OPET PONAVLJAM. Bitno je znati metodologiju tablica, a to piÅ¡e u legendi na početku. Isto tako ako več računaÅ¡ zadatke, nacrtaj sliku, traje 10 sekundi i razjasni sve predznake. A ako se već oces baviti matematikom, odredi si jednu metodologjiu i tu koristi. Pusti knjige jer svaka piÅ¡e svoje, a to je iz razloga Å¡to svako brodogradiliÅ¡te daje tablice na svoj način. Koristi stečeno znanje i ranije rijeÅ¡ene zadatke, pogotovo pri izradi programa za izračun u excelu.

LP

Last edited:
Pusti knjige jer svaka piÅ¡e svoje, a to je iz razloga Å¡to svako brodogradiliÅ¡te daje tablice na svoj način. Koristi stečeno znanje i ranije rijeÅ¡ene zadatke, pogotovo pri izradi programa za izračun u excelu.

LP

Ja stvarno ne znam Å¡to ću s tobom. JA PIÅ EM KNJIGU, OK? Ja piÅ¡em skriptu, knjigu, upute, kako god to želiÅ¡ zvati, ja ne rijeÅ¡avam niti jedan zadatak i ne tražim pomoć za rjeÅ¡avanje niti jednog zadatka, sve formule koje si napisao i iz svih drugih stručnih predmeta (ast, ter, stab, itd) znam NAPAMET jer sam predavač tih predmeta.

Moje pitanje je bilo i Mahato je odgovorio da odista postoji odsilacija pri stavljanju predznaka za iste vrijednosti tri metra po pramcu LCF neki stave da je + neki - i onda je konačni rezultat za jednu opciju + inkrman za drugu + inprovan. Ako ja učim druge da je + prova, a minus krma, na ispitu u kapetaniji mogu pasti ako im se vrijednosti ZADAJU (ne vade ih iz tablica gdje je očito gdje su) sa predznakom, a ne kao

ZADATAK bla bla bla LCF je 4 metra po krmi

već

ZADATAK bla bla bla LCF je -4m.

Å to predznak minus ispred 4 metra znači? U jednoj kapetaniji je po krmi, a u drugoj po pramcu jer jedni koriste Marniku,a drugi stranu literaturu, točnije Stability book for deck officers.

Zbog ovog problema nema veze Å¡to ću ih ja naučiti jer ako ja odredim pramac plus, a oni odu u kapetaniju di je pramac minus - past će ispit.

Izračun stabiliteta u Excellu sam napravila prije nego sam i sluÅ¡ala Stabilnost broda u Å¡koli jer mi je sve bilo jasno samo na temelju odličnog znanja iz matematike. Hvala ti Å¡to si se raspisao sa formulama i procedurama, ali to nema apsolutno nikakve veze sa mojim pitanjem.

Ako tebi osobno u zadatku na ispitu stoji LCF -4 metra, LPP 120m i niÅ¡ta drugo, nema tablica, sve ti je zadano Å¡to ti treba za rijeÅ¡iti zadatak, kako bi uzeo LCF, kao lk (XF) 64 metra ili 56 metara? A ispitivač ode vani i ne vrati se do kraja roka ispita? To je problem za koji tražim rjeÅ¡enje, a ne rjeÅ¡avanje samog zadatka.

Ako im dadu da sami vade iz tablica, onda je problem rjeÅ¡en, ali opet ponavljam, Å¡to ako ne dobiju tablice? Kao u JEDNOM GRADU gdje im je sve bilo zadano sa predznacima i pola je proÅ¡lo, pola palo (jer su jedni učili da je prova - drugi prova +), a ispitivač je podilio ispite i otiÅ¡ao.

Last edited:
Gledaj i ja sam predavač tih predmeta, a to Å¡to se netko ko ti daje ispit ne udostoji dati odgovor Å¡to je + a Å¡to - svaka mu čast. Zadatci koji se daju u kapetaniji odavno svi znaju, (bellatrix i ostali jugolinijini ponosi) tako da Å¡to se toga tiče nema problema, jer znaÅ¡ kad je LCF - znaÅ¡ di je, i onda ako si imalo shvatio i sluÅ¡ao predavanja neces imati problema. Problem je Å¡to mnogi autori knjiga, skripta i svega ostalo navode svoje metode kao 100% točne i onda kad se u praksi sretneÅ¡ sa nečin drugim Å¡to onda?! Isto tako problem su naÅ¡i studenti i učenici nimalo se ne trude shvatiti iÅ¡ta i sve žele naučiti napamet, pa kad im nacrtaÅ¡ sliku da objasne ili im okreneÅ¡ situaciju oni bulje kao tele u Å¡arena vrata, a sve iz razloga Å¡to su ih pojedini nastavnici učili nečemu kao totalnoj istini i niÅ¡ta drugo nije točno. Marnika je ok Å¡to se tiče stabilnosti do 12° nagiba i poprečnoj stabilnosti, međutim kasnije on to dosta pojednostavljuje, a da ne kažem da krivulju statičke i dinamičke stabilnosti je objasnio niÅ¡ta (bio kod njega u srednjoj Å¡koli a kasnije drugdi na faksu pa znam Å¡to pričan). Ja se nadam da ćeÅ¡ ti u toj svojoj "knjzi" dati do znanja da da ne postoji jedinstvena metodologija na svijetu, i da ljudi moraju znati shvatiti situaciju. Ja samo kažem od početka, lako je za zadatke u kapetaniji saznati gdje je + a gdje je - jer se zna koji se brodovi koriste, a kasnije kad to znaÅ¡ nacrtaj sliku i netrebaÅ¡ razmiuÅ¡ljati da li je u pravu srednja Å¡kola ili faks već znanje koje si stekao tj. potrudio se steći. i da kad izađe ja cu je pročitati od korisca do korica :D

Gledaj i ja sam predavač tih predmeta, a to Å¡to se netko ko ti daje ispit ne udostoji dati odgovor Å¡to je + a Å¡to - svaka mu čast. Zadatci koji se daju u kapetaniji odavno svi znaju, (bellatrix i ostali jugolinijini ponosi) tako da Å¡to se toga tiče nema problema, jer znaÅ¡ kad je LCF - znaÅ¡ di je, i onda ako si imalo shvatio i sluÅ¡ao predavanja neces imati problema. Problem je Å¡to mnogi autori knjiga, skripta i svega ostalo navode svoje metode kao 100% točne i onda kad se u praksi sretneÅ¡ sa nečin drugim Å¡to onda?! Isto tako problem su naÅ¡i studenti i učenici nimalo se ne trude shvatiti iÅ¡ta i sve žele naučiti napamet, pa kad im nacrtaÅ¡ sliku da objasne ili im okreneÅ¡ situaciju oni bulje kao tele u Å¡arena vrata, a sve iz razloga Å¡to su ih pojedini nastavnici učili nečemu kao totalnoj istini i niÅ¡ta drugo nije točno. Marnika je ok Å¡to se tiče stabilnosti do 12° nagiba i poprečnoj stabilnosti, međutim kasnije on to dosta pojednostavljuje, a da ne kažem da krivulju statičke i dinamičke stabilnosti je objasnio niÅ¡ta (bio kod njega u srednjoj Å¡koli a kasnije drugdi na faksu pa znam Å¡to pričan). Ja se nadam da ćeÅ¡ ti u toj svojoj "knjzi" dati do znanja da da ne postoji jedinstvena metodologija na svijetu, i da ljudi moraju znati shvatiti situaciju. Ja samo kažem od početka, lako je za zadatke u kapetaniji saznati gdje je + a gdje je - jer se zna koji se brodovi koriste, a kasnije kad to znaÅ¡ nacrtaj sliku i netrebaÅ¡ razmiuÅ¡ljati da li je u pravu srednja Å¡kola ili faks već znanje koje si stekao tj. potrudio se steći. i da kad izađe ja cu je pročitati od korisca do korica :D

Ok. Sad smo na istoj stranici. Da ih dobivam od nule (temelja) onda bi ih lakÅ¡e učila, međutim ja ih dobivam već formirane, najčeÅ¡će krivo formirane. Jedno je raditi sa mokrom glinom, drugo sa suvom, a ja radim sa suvom glinom, ako stisneÅ¡ previÅ¡e, puknu. Npr. dođe do toga da za dvicu postavim pitanje gaz na pramcu je 9metara, a na krmi 9 metara, da li je brod pretežan ili zatežan? I nema odgovora. A jednostavnije od toga ne može.
To je dvosjekli mač jer ako pojednostavnim sve za one koje ne znaju, oni Å¡to znaju će biti zakinuti, a ako objasnim sve kako treba, ovi Å¡to ne znaju će biti potpuno izgubljeni. Najgore mi je kad napiÅ¡em cilu stranicu i pogledam sa strane i vidim da bi meni bila dovoljna jedna rečenica i da sam možda previÅ¡e napisala, ali onda me nazove kandidat i kaže da mu nije jasno, Å¡to bi značilo da moram razvuč priču na joÅ¡ jednu stranicu... ajme... Za sad za novi radni tjedan mi je bitno da znam da moram jasno naznačiti da predznaci ne moraju dati jednak rezultat u konačnici.

I čula sam da su počeli eksperimentirati sa Jadroplovinom flotom i Don Frane Bulićem koji nema isti obrazac hidrostatskih kao Bellatrix (na jednoj stranici je legenda, a onda samo brojevi na 10 stranica pa se lako izgubiti).

A Å¡to se tiće ispitivača, par postova na poručničkom posvećeno je zadatku ukrcaja, novi gazovi a TPC nije zadan ( a nema tablica), a jedan zadatak je kopiran, broj po broj slovo po slovo iz Marnike, i joÅ¡ tragičnije, nisu ga znali rjeÅ¡iti (samarica, dv i do... to nikad nisam shvaćala, zaÅ¡to bi označavali d kao v ili o, ako radiÅ¡ horizontalni krak horizontalna udaljenost, vertikalni vertikalna, a d je d u formuli. Već vidim da ću ovo sve morati rjeÅ¡avat preko video uputa i slika, puno slika, nema druge.

Hvala na svemu i ugodan novi radni tjedan!

Asti filozofije. Krcas do bale i onda pogledas je li pjumbin stoji u crtu sa varon na muradi i rijesija si problem ka i svaki pravi strojar

A bome i ja ih dobivam suve ko barut hahahah, Å¡to se tiče predznanja ovi iz pomorske velika večina i dalje ne kuži dume, a ovi iz gimnazije puno bolje to pohvataju jer razmiÅ¡ljaju malo. Cilj ih je naučiti razmiÅ¡ljati a oni to ne rade!! :D

Lip pozdrav

Back