Pusti knjige jer svaka piÅ¡e svoje, a to je iz razloga Å¡to svako brodogradiliÅ¡te daje tablice na svoj način. Koristi stečeno znanje i ranije rijeÅ¡ene zadatke, pogotovo pri izradi programa za izračun u excelu.
LP
Ja stvarno ne znam Å¡to ću s tobom. JA PIÅ EM KNJIGU, OK? Ja piÅ¡em skriptu, knjigu, upute, kako god to želiÅ¡ zvati, ja ne rijeÅ¡avam niti jedan zadatak i ne tražim pomoć za rjeÅ¡avanje niti jednog zadatka, sve formule koje si napisao i iz svih drugih stručnih predmeta (ast, ter, stab, itd) znam NAPAMET jer sam predavač tih predmeta.
Moje pitanje je bilo i
Mahato je odgovorio da odista postoji odsilacija pri stavljanju predznaka za iste vrijednosti tri metra po pramcu LCF neki stave da je + neki - i onda je konačni rezultat za jednu opciju + inkrman za drugu + inprovan. Ako ja učim druge da je + prova, a minus krma, na ispitu u kapetaniji mogu pasti ako im se vrijednosti ZADAJU (ne vade ih iz tablica gdje je očito gdje su) sa predznakom, a ne kao
ZADATAK bla bla bla LCF je 4 metra po krmi
već
ZADATAK bla bla bla LCF je -4m.
Å to predznak minus ispred 4 metra znači? U jednoj kapetaniji je po krmi, a u drugoj po pramcu jer jedni koriste Marniku,a drugi stranu literaturu, točnije Stability book for deck officers.
Zbog ovog problema nema veze Å¡to ću ih ja naučiti jer ako ja odredim pramac plus, a oni odu u kapetaniju di je pramac minus - past će ispit.
Izračun stabiliteta u Excellu sam napravila prije nego sam i sluÅ¡ala Stabilnost broda u Å¡koli jer mi je sve bilo jasno samo na temelju odličnog znanja iz matematike. Hvala ti Å¡to si se raspisao sa formulama i procedurama, ali to nema apsolutno nikakve veze sa mojim pitanjem.
Ako tebi osobno u zadatku na ispitu stoji LCF -4 metra, LPP 120m i niÅ¡ta drugo, nema tablica, sve ti je zadano Å¡to ti treba za rijeÅ¡iti zadatak, kako bi uzeo LCF, kao lk (XF) 64 metra ili 56 metara? A ispitivač ode vani i ne vrati se do kraja roka ispita? To je problem za koji tražim rjeÅ¡enje, a ne rjeÅ¡avanje samog zadatka.
Ako im dadu da sami vade iz tablica, onda je problem rjeÅ¡en, ali opet ponavljam, Å¡to ako ne dobiju tablice? Kao u JEDNOM GRADU gdje im je sve bilo zadano sa predznacima i pola je proÅ¡lo, pola palo (jer su jedni učili da je prova - drugi prova +), a ispitivač je podilio ispite i otiÅ¡ao.