Program za konstelacije i zvijezde

Oceansoul

New member
Za sve koje interesira astronomska navigacija i njena praktična primjena postoji software sa kojim se mo?že naučiti prepoznavati zvijezde za kalkulaciju pozicije, po??to nas to nije nitko u ??koli naučio.
Princip je jednostavan, treba poznavati pribli?žnu poziciju i program će simulirati nebo, 360° horizonta. Sve zvijezde bit će spojene prividnim crtama u kontelacije za lak??e učenje, poslije se ta opcija mo?že isključiti. Također postoji pretraga neba tako da vam automatski mo?že pokazati gdje se nalazi neka va?žnija zvijezda (pogledajet u godi??njak(almanac) za njihove nazive).

Winstars
Ovo je malo lak??i i manje grafički atraktivan program, sa manjim potrebama za resursima (ram, cpu). Koristite ako imate neko slabije računalo ili vam se neda čekat du?ži start-up. Verzija 1.0 je besplatna, a verzija 2 ko??ta 6â??.

Stellarium
Malo "te?ži" ali i bolji program od gornjeg, grafički atraktivniji.

E sad pitanje je koliko se upoće danas koriste sextanti i astronomska na brodu. Svejedno znanje o zvijezdama vam mo?že pomoći u nekim drugim situacijama:
-na pustom otoku
-ako je pored vas cura kojoj se te??ko zavuć među noge, probate sa romantičnim spikama i zvijezdama.

a što se tiče praktične gore opisane primjene na kraju ... :) , boje je kupit kojo dobro auto nego se bakćat sa programom...

What are Stellarium's system requirements?

A graphics card capable of rendering OpenGL. A Riva TNT2, released in 1999 or 2000, should do. Stellarium is also fairly processor intensive, so you will get higher framerates with faster processors. Any reasonably recent computer should be able to run Stellarium. Furthermore your computer should be running a Linux, Windows or MacOSX operating system.

To give you an idea of what's possible, we've had success with these older computers:

* Pentium III 800Mhz, 128MB RAM, Intel on board graphics (under Windows XP).
* AMD K6 400 Mhz, 256MB RAM, Nvidia Gforce2 AGP, DirectX 9.0 (Windows XP)
* Mac PPC's back to about 667MHz, running at least OSX 10.3.9, any Mac Intel

pa kaže :
On Windows 7, my Stellarium was NOT working well at all : screen was "blinking" or "flashing" very rapidely. --> Go to "C:\Program Files (x86)\Stellarium\" Click right button on "Stellarium\stellarium.exe" - properties Compatibility Check "Disable desktop composition"

Last edited:
jesam,znam za to,problem je sta je u mene 64 bitna verzija,ovo gore je za x86 ili ti ga 32 bitnu verziju,svejedno hvala ti

izgleda da zadnja verzija stelle .10.2 radi i na x64 win 7
a velika mana google eartha je sto moras biti online,a na brodu onda i nemas koristi puno

E sad pitanje je koliko se upoće danas koriste sextanti i astronomska na brodu. quote]

Kod mene,na zadnja tri broda(noviji brodi) sextanta uopce nema, ka ni tablica.Danasnji i buduci kadeti ce se sve vise susretati sa takvom situacijom.Tako ce im astronomska osastati samo kao dio jedne opce kulture,vezano za posal.Ako sto nauce i zapamte u skoli.

Kod mene,na zadnja tri broda(noviji brodi) sextanta uopce nema, ka ni tablica.Danasnji i buduci kadeti ce se sve vise susretati sa takvom situacijom.Tako ce im astronomska osastati samo kao dio jedne opce kulture,vezano za posal.Ako sto nauce i zapamte u skoli.

A i to je upitno,na faks u Splitu nisam vidio sekstanta ,...a i s casnickog planiraju izbacit astronomsku navigaciju..

Za mene je najbolji programi Stary night.Idite na nihovu stranicu www.starrynight.com
i odaberite digital download,košta oko 30 USD.Ne trebate biti spojeni na internet ako če te gledati zvijezde i planete u realnom vremenu i na svakoj poziciji..Jedino se treba spojitina internet za update satelita,tako da vam pokaže točnu poziciju svakog letečeg objekta u orbiti,npr space shuttle ili svemirske stanice(ISS).
Nisam nautičar ali volim gledati u nočno nebo.
@Frankie
Dobro si to rekao.

Last edited:
Back