Poručniki ispit - Split

Josip Joe

New member
PoÅ¡tovani kolege, ima li ko od vas ode na ovome nepreglednom forumu da je bija sada polagat ispit od 16.-og do 20.-og u prvoj grupi i da je voljan reć neÅ¡to o tome?! Pa da mi patnici iz druge grupe koja "nastupa" 23.-ećeg možemo dobit bilo kakvu korisnu informaciju?! :D

Žao mi je Å¡to se nitko nije javio ovdje, nadam se da si bio bolje sreće face to face i dobio tražene podatke. Kako je proÅ¡ao dan danas, ispit OK?

Od 33 prijavljena kandidata za ispit proÅ¡lo je cirka 15-16 ... od toga, 9 ili 10 je proÅ¡lo odmah, a ostatak će okuÅ¡at sriću i znanje na popravnom.:rolleyes:

Od 33 prijavljena kandidata za ispit proÅ¡lo je cirka 15-16 ... od toga, 9 ili 10 je proÅ¡lo odmah, a ostatak će okuÅ¡at sriću i znanje na popravnom.:rolleyes:

Bolje ikakva nego nikakva informacija. Ako nađeÅ¡ nekog da želi napisat konkretnije informacije, nek ipak uhvati 10tak minuta i javi. Hvala.

jesam ja nesto krivo shvatio ili je polovica kandidata pala cijeli porucnicki?

Pasti ludila
Znaci 50% odma roknilo
U moje vrime od nas 30 i nesto mozda dvoje troje je palo sve a jedan je pa i na poppravnom

Pa da mi patnici iz druge grupe koja "nastupa" 23.-ećeg

Nek se naljuti ko oće, ali mene čisto fascinira ovo sve. Postavilo se pitanje da se dobije viÅ¡e informacija i nažalost, eto, nitko nije niÅ¡ta rekao, ali sad evo i druga grupa je proÅ¡la i nitko se ne javlja sa konkretnim informacijama. U stilu ako ti nisi pomogao meni neću ni ja tebi. Niti drugima. Oko za oko i svi slijepi.
Ali ovo je joÅ¡ i dobro. Sječam se na Pomorskom fakultetu likova koji bi mamu prodali da im oni Å¡to izađu iz kabineta kažu Å¡to ih je pitalo, a kad oni uđu pa izađu to niti A ni B ne progovori, produži dalje sa ciničnim osmjehom. Koji su to klikeri u glavi. Posebni.

Ti Mayday mora da si zavrÅ¡ija fakultet sa prosjekom 5.0 jerbo voliÅ¡ ga pametovat i pisat te postove sa porukama "između redaka" ... oćeÅ¡ da ti sumiram kako je bilo na poručničkom u drugoj grupi?! Sidi kući 4-5 miseci barem po 3-4 ure dnevno da prođeÅ¡ sva pitanja iz teorije i joÅ¡ izdvoji si 30-tak dana minimalno za vježbe iz zadataka, plati misu Bogu u crkvi i ajde na ispit. Nije ti ni onda sigurno da ćeÅ¡ proć od kolpa ali ti bar nebi tribalo bit krivo ako i padneÅ¡, jer ćeÅ¡ znat da si da sve od sebe ... a drugi put ako misliÅ¡ nekoga vriđat "između redaka" poÅ¡alji mu private message sa mistom i lokacijom na kojoj se želiÅ¡ nać sa njim da dobijeÅ¡ priliku da mu to i osobno kažeÅ¡ u facu!

ako se ne varam Mayday je cura i pomogla je masu ljudi sta se tice zadataka i porucnickog, krivo se i je shvatija, ne virujem da je mislila ista lose, ne triba odma skakat bzveze..:uzdravlje

Mayday je cura i nesebicno pomaze, za video instrukcije sto je napravila naklon do poda a sto se tice njezinog posta svaka joj je rijec na mistu..

Je cura je i spremna je uvik pomoc, meni je u sibeniku u dvi minute objasnila stabilitet....nikad vidija/cuja jer san strojar i sve san rijesija tocno, vrh!!

Sent from my C6903 using Tapatalk

Dobro, sad znam na koga mislite i svaka cast mladoj kolegici koja pomaze kolegama koji se ponekad ne uspiju sami snac u svojim problemima .. to je cinjenica koju nitko ne moze osporit a kamoli ignorirat .. ali isto tako, cinjenica je da je u svom komentaru malo "trcala pred rudo" misleci da sam ja samo dao onaj jedan komentar s podatkom o prolaznosti i da nikome necu rec nista detaljnije zato sta se nitko nije potrgao od zelje da odgovori meni na moj prvotni upit. A realno gledajuci, sta da vam ja tu korisnoga kazem a da pritom ne govorim opcenito?! Ispitivaci ocjenjuju kompletnu osobu, najvise znanje, bogami gledaju i jeste li se lipo obukli i sta sam primjetija, najvise ih nervira kad buduci casnik kaze da je bloka i da ne zna sta bi ili kad ga uspiju svojim igricama iznervirat a se izgubi pod utjecajem stresa. Zadaci su bili normalni, a vraga ih se sicam. Usmeni im tribate znat opcenito u vezi onoga o cemu se radi, a da ne napominjem da u malom prstu tribate imat navigaciju, rad na karti, pravila, svijetla i osnove stabiliteta.

Hej Joe.... utapala sam ljude ovih dana i tek sad vidim post. Isprika ako si mislio da je ono napisano tebi, i drugima. Nisam ja kvotala tebe pa da je to bilo namjenjeno tebi, nego općenito cijele grupe posvuda po RH. Čudi me da nitko od x kandidata nije zavrÅ¡ia makar 5 minuta prije vrimena pa da nije mogao prepisati zadatke. Nisu bitni brojevi, nego tekstualni dio. Ima ljudi koji navigavaju na čisto engleski govornim brodovima i onda dođu na ispit glava koloturja osovine žabe na ukljeÅ¡tenju desne uzdužnice... ko da kineski piÅ¡e. Na to sam mislila. Javljeno je da su sad zadatci konkretniji, realniji, smisleniji, ali na hrvatskom. To da treba znat sve i za pismeni i za usmeni stoji, ali ipak od kapetanije do kapetanije ima "unikat" pitanja, kao opiÅ¡i kretanje Sunca na danaÅ¡nji dan iznad Å ibenika (pjesnik želi reći da ne možeÅ¡ raditi Sunce u meridijanu određena doba zbog deklinacije), iliti Å¡ta sve ima u balastnom tanku, ili Å¡ta je adebarički gradijent. Naravno da nema potrebe napisat da te pitalo, Å¡ta je dinamički stabilitet, Å¡ta je psihrometar i ta pitanja na koja bi trebali znat odgovor polagali mi ili ne polagali ispit.

Ali jel možeÅ¡ prihvatiti dvosjekli mač svega ovog, ljudi pitaju Å¡to je bilo na ispitu, bilo kakvu korisnu informaciju, može li netko podijeliti iskustva detaljnije, a dobiju odgovor da je sve bilo na ispitu, ili nikakav odgovor, onda isti odu na ispit, i kažu svoje iskustvo: sve ih je pitalo. OK. Pitalo vas je sve. Ali npr.da li si kao treći imao žito na stabilitetu? To bi bila korisna informacija. Jer to ne bi trebalo biti, već za prvog. A navodno su neki dobili žito. I recimo kad sad neki kadet uči sve, nema zaÅ¡to proučavat žito, kad do sad to nije bilo dio ispita. Nije žito težak proračun, ali je zafrkan na miljon mista, samo one krivulje za nepune holdove te izlude jer je mm papir kopiran kosilicom i iako on men tvrdi da je 3500 i 4500 odgovor, ja to ne mogu očitati. I ja ne vjerujem baÅ¡ da bi prosječan kadet mogao tako lako povatat stabilitet za žito i teÅ¡ke samarice koji se obrađuju na ispitu za prvog ako su ih ubacili u ispit za trećeg. Koji ti je godiÅ¡njak bio na astronomskoj - godina? Nije bitan čak ni zadatak, ali je bitan godiÅ¡njak jer nemaju svi iste tablice za popravak visine. Jesu tražili popravak za tlak i temperaturu? Jesu tražili u terestici da se rijeÅ¡i zadatak pomoću Potentonovog problema?

Ili ovaj zadatak
1. Radijus kružnice okreta broda pri brzini 15 čv i iznosi r = 350m.
TRAŽI SE:
- vrijednost dužine x i ωk na svjetlo Tajan za točku početka okreta broda iz Kp=305° u Kp=226°
- vrijeme dolaska na dolaznu poziciju za početak okreta broda?
2. U 1035 određena je pozicija sa dva horizontalna kuta svijetlo svijetlo kut kut.
TRAŽI SE:
- pozicija na karti u 1035 ?
- ucrtanu poziciju provjeri uz pomoć Potentovog problema

Bilo je trenutaka da je večina pala engleski. ZaÅ¡to, kako, dali je problem bio u nemogučim pitanjima ili neznanju...

Mislim da se može napisat ipak malo detaljnije od sve me pitalo.

Dođem kupit gume za auto.
Pita me: Koji profil?
Ja njemu: okrugli.
Koji je auto: plavi FIAT

:D:confused::o
Fala ostalima for support.

Last edited:
Brod za rasuti teret m.b. Promina prema planu krcanja tereta mora ukrcati u luci Nortfolk ukupno 42700 t željezne rudače:

skladište 1 6800 t KG 6,20 m
skladište 2 9100 t KG 6,10 m
skladište 3 8800 t KG 6,20 m
skladište 4 9200 t KG 6,15 m
skladište 5 8800 t KG 6,10 m

Prije početka ukrcajnih operacija sondiranjem tankova su utvrđene slijedeće količine goriva i balasta :

Mrtve težine su 180 t KG 16,00 m XG 23,00 m

HFO STORAGE TANK - S PUN
HFO STORAGE TANK - P 500 t
HFO SETTLING TANK - P PUN
HFO DAILY TANK - P PUN
DIESEL OIL STORAGE TANK - S 50 t
DIESEL OIL STORAGE TANK - P 50 t
DIESEL OIL DAILY TANK - P PUN
DIESEL OIL SETTLING TANK - P PUN
M.E. LUB OIL SUMP TANK - CTR PUN
CYL. OIL STORAGE TANK - S PUN
M.E.DIRT. LUB OIL TANK PUN
FRESH WATER STORAGE TANK - S 80 t
FRESH WATER STORAGE TANK - P 40 t
FEED WATER TANK - S 10 t

I vrijednosti iz dijagrama pantokarena izoklina za pojedine kuteve nagiba pri ovom deplasmanu su:
za F 10 stupnjeva = 2,30 m
za F 15 stupnjeva = 3,45 m
za 20 stupnjeva = 4,76 m
za 30 stupnjeva = 6,75 m
za 40 stupnjeva = 8,35 m
za 50 stupnjeva = 9,40 m
za 60 stupnjeva = 9,73 m.

Izračunaj za brod po odlasku:
1. Poprečnu metacentarsku visinu ispravljenu za utjecaj slobodnih povrÅ¡ina MoGcorr
2. Gaz na pramcu Tp i gaz na krmi Tk
3. Konstruiraj krivulju poluge statičke stabilnosti (Gh krivulje)
4. Provjeri uvjete SOLAS: min.
Površina ispod Gh krivulje do 30 stupnjeva 0,055 mr
Površina ispod Gh krivulje do 40 stupnjeva 0,090 mr
PovrÅ¡ina ispod Gh krivulje između 30 i 40 stupnjeva 0,030 mr
Maksimalna vrijednost krivulje 30 stupnjeva
Vrijednost Gh poluge na 30 stupnjeva 0,20 m
Minimum MG 0,15 m

Računaj radi sa vrijednostima Gh poluge 15 i 30 stupnjeva te 20 i 40 stupnjeva.

5. Kontruiraj krivulju dinamičke stabilnosti.

ovo je zadatak sa poručničkog u splitu pa ako ima ko volje objavit rjeÅ¡enja za ovaj zadatak mogu vam poslati hidrostatsku tablicu za ovaj brod. :udriglavom ljudi idite u Å ibenik

Back