Pomoc uvezi procedura i risk assesmenta za plovidbu u podrucju LOW ZONE OF CONFIDENCE

Dobar dan poštovani
Zanima me dali vase firme imaju standardne procedure u vezi CATZOC-low zone of confidence za ECDIS navigaciju.To jest trba mi kopija procedure i risk assesment u slucaju kad brod plovi u podrucju sa slabom točniÅ¡ću dostupnih podataka na ECDIS karti. Inace je to na ecdisu prikazano s jednom zvjezdicom unutar trokuta

Dobar dan poštovani
Zanima me dali vase firme imaju standardne procedure u vezi CATZOC-low zone of confidence za ECDIS navigaciju.To jest trba mi kopija procedure i risk assesment u slucaju kad brod plovi u podrucju sa slabom točniÅ¡ću dostupnih podataka na ECDIS karti. Inace je to na ecdisu prikazano s jednom zvjezdicom unutar trokuta

Na mojoj kompaniji ako je UKC uredu kada ubaciš ovu grešku od par metara CATZOC-low jedna zvijezdica u pitanju (inace na oceanu di je dubina uvik više od sto metara) kompanija ne zahtjeva ništa jedino ako se desi kao nekada da imaš 4 zvijezdice to je onda nemoj me držati za ric ali na trideset metara dubine oko 1 m greške a ta karta je negdi di su plicine i taj jedan metar narušava UKC moraš izvijestiti kompaniju. Posebne procedure nema.

Slicno je i kod nas. Postoji ECDIS RA koji je definiran za opci rad na ECDISu. Nema specificirano za CATZOC, ali u Sea/Port/Maneuvering/Coastal UKC kalkulacijama kad se doda vrijednost za CATZOC razliku (koja nije iskljuciva vec pod "extra"), ako zadovoljava trazeni min. UKC (makar sa Dead Slow Ahead squat vrijednoscu) sve je u redu. U slucaju da ne zadovoljava, treba javiti u office ali i traziti od agenta (ako je moguce), zadnje batimetrijske podatke odnosno potvrdu Harbor Mastera o dubinama u luci/kanalu itd. Ne dobiju se uvijek ali cesto (barem iz mojeg iskustva), cak i u nekim africkim ili juzno americkim lukama gdje bi rekao da se ne opterecuju sa time previse (bez uvrede nikome) ako se zatrazi, Harbor Master izda potvrdu (ponekad i po godinu dana staru doduse).

iman ja jedan risk asesesment koji san onako slozia za prolaz kroz panamu prije misec ipo dana jer je po karti bilo kategorija U, a to jos pred vetting. mogu ti poslati ako os, samo mi posalji pm ako ti triba. pozdrav iz gulfa
p.s, inace kod nas je policy ako je dynamic ukc ispod 10 m, a catzoc je d ili u, triba traziti approval od marine departmenta, dubine od agenta, napraviti risk assesment bla bla.. prije nego smo slali to za panamu je bilo da triba uvik traziti kad je d ili u pa su valjda skuzili da nema smisla.

Last edited:
Dobar dan poštovani

Mislim da jedna zvijezdica ne postoji postoji 2 zvijezdice koje znace kategorija D ili U sto bi znacilo undefined, a u tom slucaju ti bi to trebao definirati...

nisam stigao procitati sve odgovore jer nemam vremena, nadam se da nisam upao kao astronaut

Back