Par pitanja

ivan707

New member
Pozdrav,

Imam par pitanja, pa ako mi mo?žete odgovoriti:
1.) Sve karte su napravljene za pravi sjever, a ukoliko recimo kurs ?želimo prebacit na magnetski kompas onda bi trebalo uračunati varijaciju i devijaciju. Ukoliko koristimo Gyro kompas, onda ne postoji varijacija, ali postoji devijacija gyra. Je li se danas koristi danas najče??će gyro kompas i kako se radi njegova devijacija. Je li se varijacija automatski računa, ako koristimo magnetski kompas, mo?žda preko GPS-a ovisno o poziciji?
2.) Rade li se ispravci devijacije u svakoj gvardiji, kako bi trebalo?
3.) Upotrebom smjerne ploče kako se dobiva pravi azimut(varijacija?)
4.) Koji je po vama način za najbolje naučit pravila za izbjegavanje sudara?

Unaprijed hvala,:cool:
Ivan

Ivane za odgovorit na pitanja pod 1,2 i 3 nisam kompetentan mada da mucnem glavom moga bi ali mi se ne da. Za pitanje pod broj 4. odgovor ti je iskustvo. Provodi sto vise vremena na cesti.Sto vise sudara napravis to si iskusniji. Ovo ti govorim iz osobnog iskustva.

Pozdrav,

1.) Sve karte su napravljene za pravi sjever, a ukoliko recimo kurs ?želimo prebacit na magnetski kompas onda bi trebalo uračunati varijaciju i devijaciju. Ukoliko koristimo Gyro kompas, onda ne postoji varijacija, ali postoji devijacija gyra. Je li se danas koristi danas najče??će gyro kompas i kako se radi njegova devijacija. Je li se varijacija automatski računa, ako koristimo magnetski kompas, mo?žda preko GPS-a ovisno o poziciji?

Ivan

1. da, najče??će ?žiro kompas, devijacija se radi smjernom pločom tako da odredi?? azimut ?žira na neki nebeski objekt a potom računskim putem izračuna?? azimut pravi na taj isti objekt. razliku koju dobije?? nazivamo devijacijom ?žira. ??ta se varijacije magnetskog tiče, ima?? ju označenu na svakoj pomorskoj karti ali danas svi gps-ovi daju podatak o varijaciji.
2. kako di, na mojoj firmi da
3. vidi pod 1.
4. sjedi i uči. kad misli?? da si naučia daj nekome da te ispita pa će?? vidit kolko toga jo?? uvik ne zna??. onda opet sjedi pa sve iz početka :uzdravlje

Pozdrav,

Ivan

Kolege su ti to vec dosta dobro pojasnili, ali evo da i ja malo dodam.

2.) Uz provjeru devijacije u svakoj gvardiji, trazi se provjera iste i nakon svake ozbiljnije alteracije kursa.
4.) Ne postoji univerzalni najbolji nacin, jer smo svi razlicite individue. Ali recimo pravila moras znati napamet, a to ti je isto ka sto si naucija abecedu ili tablicu mnozenja.
Drugi dio koji cemo za ovu priliku nazvati "Primjena pravila za izbjegavanje sudara na moru" , e tu ti vec dolazi do izrazaja "ono nesto" sto hrvate cini trazenim pomorcima. Ako ti "ono nesto" nije jaca strana, onda ces to nadoknaditi iskustvom kako ti je lipo reka Frankie.
"Ono nesto" je tesko definirati, ali da te ne bi naveja na krivi zakljucak najjednostavnije bi bilo reci "odlicno snalazenje u vrimenu i prostoru".
Kad vec ucis pravila obrati pozornost da ti nigdi nije tocno specificirano kolika je brzina koju nazivamo "Safety speed" ili koliki triba biti CPA, kad triba poceti izbjegavanje... Evo izvuka san jedan dio za primjer(obrati paznju na podcrtano). "Svaku radnju poduzetu da bi se izbjegao sudar mora se izvr??iti odlučno, pravodobno i onako
kako to treba učiniti dobar pomorac."

Uglavnom zavrsi skolu, ukrcaj se, a za ostalo ne brini jer to dolazi sa vrimenom
Aj zivija :uzdravlje

Vrlo jednostavno kontrolu devijacije mo?že?? raditi i pokrivenim smjerovima
u obalnoj navigaciji,kanalima....

Vecinom su ti sve odgovorili. Pita si i za GPS - da preko GPS-a postoji mogucnost dobivanja tekuce varijacije na poziciji na kojoj se nalazis.

Sta se tice izbjegavanja sudara, najbolje je znat COLREG napamet i redovno obnavljat znanje, a i cesta plovidba kroz podrucja sa dosta prometa pridonese znanju... Al moze i ona koju me naucilo na kadeturi: Kad vidis svitlo mici se od njega, a pogotovo ako je s desne strane:D

Samo nemoj ka jedan moj biv??i kadet,pravila je učija sa crno-bile kopije.
Crvena i zelena svitla su mu bila crna,ali je zato bijela dobro naučija.

Back