Moj problem - ograničenje breveta tona?žom

Real Offshore

Kongsberg Fan Club
Kad se već organiziramo, evo jo?? jedan problem za stavit na listu zahtjeva.

Imam Vi??u.

Nakon kadeture, od početka oficirskog sta?ža plovim na PSVu od nekih 67metara du?žine/16 ??irine i cca 2000 GRTa.

Zbog toga, jer nemam plovidbe na brodovima većim od 3000 BRT, brevet mi je limitiran na Mastera do 3000 GRTa, i koliko ja znam, da mogu plovit kao Master ili Mate na DSVu od 75 metara (elita u mojoj bran??i) i 3001 GRT,50% veća plaća, a lak??i posao, moram opet za sekija, par godina.....ne isplati se nikako.

GLUPA LI ZAKONA !

Po britanskom (kao, ultimativnom) zakonu, ne bih imao nikakvog problema za to.
Po na??em, nemam ??anse, a unatoč znanju, iskustvu i sposobnosti nemam nikakve ??anse za dobit matični, bazični, HR brevet.

Stoga zahtijevam podizanje granice na 5000 GRTa - to bi me diglo momentalno i izjednačilo s "civiliziranim" nacijama !

Jel nas ima jo?? u sličnoj situaciji, il sam jedini koji je bio dovoljno glup da tako zavr??i?

pitaj sph sta su napravili po tom pitanju ali izgleda da si ti ka i ja jedan od onih sta oni smatraju da nas ima 20tak

Kad se već organiziramo, evo jo?? jedan problem za stavit na listu zahtjeva.

Imam Vi??u.

Nakon kadeture, od početka oficirskog sta?ža plovim na PSVu od nekih 67metara du?žine/16 ??irine i cca 2000 GRTa.

Zbog toga, jer nemam plovidbe na brodovima većim od 3000 BRT, brevet mi je limitiran na Mastera do 3000 GRTa, i koliko ja znam, da mogu plovit kao Master ili Mate na DSVu od 75 metara (elita u mojoj bran??i) i 3001 GRT,50% veća plaća, a lak??i posao, moram opet za sekija, par godina.....ne isplati se nikako.

GLUPA LI ZAKONA !

Po britanskom (kao, ultimativnom) zakonu, ne bih imao nikakvog problema za to.
Po na??em, nemam ??anse, a unatoč znanju, iskustvu i sposobnosti nemam nikakve ??anse za dobit matični, bazični, HR brevet.

Stoga zahtijevam podizanje granice na 5000 GRTa - to bi me diglo momentalno i izjednačilo s "civiliziranim" nacijama !

Jel nas ima jo?? u sličnoj situaciji, il sam jedini koji je bio dovoljno glup da tako zavr??i?

Da samo znas kako mi je tvoja prica poznata, no nevjerujem da se po tom pitanju moze nesto napravit jer STCW poznaje bravete do 3000GT i od 3000GT i vise. Nemas u STCW-u tu famoznu brojku od 5000GT. Mada mi nije jasno kako Francuzi imaju cak do 10000GT, a ekipa iz Hondurasa koliko im triba, no oni ionako nisu mjerodavni jer nisu na "white" listi.

Real offshore, po dimenzijama broda bi reka da si na jednom od UT 755 brodova, jel tako?
je istina je da po STCW-u ne postoji brevet to 5000GT, nego ili do 3000 ili preko, ali je isto tako istina da se po STCW-u sva navigacija na brodovima vecim od 500GT moze uvazit za izdavanje breveta preko 3000 GT sta bi po mome misljenju bilo i normalno. Npr to je slucaj u UK.
A di je tek ova glupost, ako i imas unlimited brevet, i ako se vratis na brodove manje od 3000 GT, nakon 5 godina ga gubis??
Ja mislim da smo mi jedina zemlja di navigavajuci gubis brevete:)

Real offshore, po dimenzijama broda bi reka da si na jednom od UT 755 brodova, jel tako?
je istina je da po STCW-u ne postoji brevet to 5000GT, nego ili do 3000 ili preko, ali je isto tako istina da se po STCW-u sva navigacija na brodovima vecim od 500GT moze uvazit za izdavanje breveta preko 3000 GT sta bi po mome misljenju bilo i normalno. Npr to je slucaj u UK.
A di je tek ova glupost, ako i imas unlimited brevet, i ako se vratis na brodove manje od 3000 GT, nakon 5 godina ga gubis??

To je zato sta zakon kroji onaj ko nije pomorac. Zato zelimo da UPH bude u sudjelovanju sastavljanja novog zakona za pomorce. Stoga nas triba biti dosta i tako cemo sve rijesiti

A ovo crveno sta si napisa je zalosno ali istinito a to je cista sramota. :udriglavom

Last edited:
Nama zakone pisu kur???? sinovi,koji mozda i imaju savjetnike koji su nekad navigali,a sad su se uhljebili na drzavnu cicu i smisljaju kako nastavit svoj parazitski zivot na racun ljudi koji rade i tesko i posteno zaradjuju za priranit sebe i familju.Smisljaju zakone i pravila vanka pameti.Tzv "zlocinacka organizacija"su male bebe za njih...

Last edited by a moderator:

Prije svega isprika na kasnom odgovoru - doma sam bio zauzet maksimalno i jos mi je crka laptop, a tek sad(na brodu trenutno) sam uspio iskombinirat pristup internetu

Trenutno sam na ME 202, makar je poprilicno slican dimenzijama s UT755.

Malo sam se utjesio ovih zadnjih dana - bas sam trazio specificne tonaze aktualnih PSV/DSVa i skuzio da u biti mogu na vecinu njih, osim nekoliko najvecih.

Ipak - zasto ?

Dobro si primjetio, STCW za izdavanje breveta kaze :

Regulation II/2

Master and C/Mate on ships of 3000 GRT and more

1. Every Master and CM on a seagoing ship of 3000 GRT or more shall hold appropiate certification

2. Every candidate for certification shall :

.1 meet the requirements for certification as OOW on ships of 500 GRT or more and have approved seagoing service in that capacity

.1.1 for certification as C/M not less than 12 months, and

.1.2 for cerifcation as master, not less than 36 months, however this period may be reduced to not less than 24 months i if not less than 12 months of such seagoing service has been served as C/M,and

.2 have completed approved education and training and meet standards of competence specified in section A-II/2 of STCW Code for masters and C/mates on ships of 3000 GRT or more

Dakle, ostvarujem sve preduvjete za izlazak na kapetanski i izdavanje breveta unlimited tonazom.

U dvije kapetanije u kojima sam pitao (St, Si) me uvjeravaju u to da nemam pravo pristupa.

Moram pitat ponovno - jednostavno, ne zelim nicim bit ogranicen, ne podnosim ikakvo ogranicenje na svom CVu - nisam ja ribar kojemu je nestalo ribe pa se prebacio u offshore !

Imam skolu, plovidbeni staz, a STCW je na mojoj strani.

A mi smo, kao - pomorska drzava. Mos mislit.

Last edited:
Back