Kadetura na Jadroplovu

domi93

New member
Pozdrav svima!

Evo napokon nakon 7 mjeseci cekanja i par stotina mailova kasnije, uspio sam naci mjesto na Jadroplovu za odraditi kadeturu, ocekivam ukrcaj kroz mjesec dana. Cuo sam dosta drugacijih (dobrih i losih) misljenja o firmi, ali prosjak ne moze birati. Mene trenutno zanima, sto se tice same kadeture, sto bi valjalo od akademskog znanja ponoviti? Sto mi je vecina ljudi serviralo, da vecina kadeta su ko izgubljene ovce na brodu i da sto se tice tog znanja sto smo prikupili, pa i zaboravili nakon nekog vremena, nije toliko bitno ili kako nam je jedan stari kapo rekao, "pomorstvo je bila i ostala profesija koja se uci na samom poslu, a ne u skolama".

Sada, ja ne znam koliko u tome ima istine, pa bi Vas upitao sto bi bilo pametno proci od svega toga prije samog ukrcaja ili da ostavim to za sami brod? Pravila izbjegavanja znam, ali sto se tice same terestike,astronomske i stablinosti znanje nije bas savrseno.

Unaprijed hvala!

Samo opusteno , nemas potrebe za nikakvim ponavljanjem gradiva jer ces se malo koristiti astronomskom navigacijom a vise pituravanjem i piketanjem dok se malo ne usaltas.
Početak je svima isti i samo zivce triba cuvati a sve ostalo ce sa vrimenom doci na svoje.

Sritno...

Ja bi ti savjetova drugacije posto san i sam obavia kadetruru na jadroplovu (al davno..) Barbe su uglavnon bili old school kojima je bas terestrika, astronomija i stabilitet bija bitan. Na primjer teke iz srednje skole su mi bile sasvin dovoljne. U ovih misec dana do broda lagano ponovi svaki dan malo gradivo. Ne triba se satrat ko za ispit al bar da se vidi da znas osnove.

Ja sam bio asistent stroja na Jadroplovu prije nekoliko godina. Nisam tvoje struke al evo ti moje mišljenje: tamo ti neće trebat ništa jer nikoga nije briga za tebe, al ti sve to učiš za sebe pa nastoji pohvatat sve što možeš. Biće tu i pituravanja , metenja i ko zna čega, kretena od barbi i čifova. Ali biće i izlazaka, još ako te potrefu dobri porti... Ma nije toliko loše, eto meni nije ostalo u ružnom sječanju iako sam bio šest mjeseci na ragaci radi kretena od čifa i kapa slabog znanja. Bilo je i zajebancije i dobrih ljudi, al stvarno nisam ništa mogao naučit.

Na žalost firma je na najnižim granama u svojoj povjesti, plače su male, kasne. Ambiciozniji i kvalitetniji kadar je davno odmaglio. Ljudi su loše volje, asistenta/kadeta gledaju kao nekog vezaša. Eto toliko.

Pozdrav,

Hvala jos jednom na informacijama i savjetima kolega.Svakako cu proci malo od spomenutih predmeta, da se barem lakse osjecam sto se tice toga (nervoza je preko krova).
Eto, samo mi je zao sto sam indirektno izazvao malu havariju u komentarima, ali eto sto je tu je.

Evo danas sam doznao da cu ploviti na bulk-u, M/V Solin. Ako jos itko ima ikakvih savjeta sto se tice firme ili same kadeture, vise su nego dobrodosli.

Jos jednom, zahvaljujem i ugodan Vam dan.

Pozdrav,

Hvala jos jednom na informacijama i savjetima kolega.Svakako cu proci malo od spomenutih predmeta, da se barem lakse osjecam sto se tice toga (nervoza je preko krova).
Eto, samo mi je zao sto sam indirektno izazvao malu havariju u komentarima, ali eto sto je tu je.

Evo danas sam doznao da cu ploviti na bulk-u, M/V Solin. Ako jos itko ima ikakvih savjeta sto se tice firme ili same kadeture, vise su nego dobrodosli.

Jos jednom, zahvaljujem i ugodan Vam dan.
Cuvaj zivce i slusaj nadredjene , ne kasni na posao ... ostalo sve ce samo po sebi doci.... zivci su najbitni od svega , puno bitniji od znanja jer ako imas znanje a nemas zivce ne valja a ako nemas znanje a imas dobre zivce onda ces nauciti ono sto tribas znati.

Back