pozdrav svima
zanima me jeli moguće odraditi kadeturu sa zavr??ene 2 godine faksa ( nautika ), inače prva generacija po bolonji, a bez zavr??ene srednje pomorske, znam da je prije bolonje to bilo moguće , kakva je sad situacija neznam
unaprijed zahvaljujem na odg
Duzan si podnijeti prijavu bez obzira na broj dana. Na tebe se odnosi clanak 67. stavak 1.Trebas podnjeti i ispuniti obrazac EPOM,DOH,priloziti obrazac o danima DPOM i platne liste.
X. KAZNENE ODREDBE
.......
Članak 67.
(1) Novčanom kaznom od 2.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekrÅ¡aj:
1. pravne i fizičke osobe koje za svoje radnike i fizičke osobe iz članka 14. ovoga Zakona ne izvrÅ¡e godiÅ¡nji obračun poreza na dohodak od nesamostalnog rada (članak 38.),
2. pravne i fizičke osobe koje Poreznoj upravi ne dostave ili ne dostave u roku podatke o isplaćenim plaćama, primicima i mirovinama i obustavljenom i uplaćenom porezu radnika, umirovljenika i fizičkih osoba iz članka 14. ovoga Zakona (članak 46. stavak 4.),
3. pravne i fizičke osobe koje Poreznoj upravi ne dostave ili ne dostave u roku propisane evidencije o isplaćenom dohotku od nesamostalnog rada i uplaćenom porezu na dohodak (članak 46. stavak 5. u svezi sa člankom 64. točka 16.),
4. pravne i fizičke osobe koje isplate građanima ne obavljaju preko žiro-računa kod ovlaÅ¡tene organizacije za platni promet (članak 61.).
(2) Za prekrÅ¡aj iz stavka 1. ovoga članka odgovorna osoba u pravnoj osobi kaznit će se novčanom kaznom od 2.000,00 do 20.000,00 kuna.
ili je to sada gotova stvar????Pravi se glup. To mise cini najbezbolnije sada.Zastara za porezna sranja je 10 godina i stvarno dajem male sanse da netko od aljkavih i priglupih drzavnih sluzbenika ubere da nisi podnija prijavu.
Hvala Frankie još jednom,
to ču i napraviti, pravit se blesav....
Samo pripazi kod produživanja breveta , jer ( bar u Rijeci) se kod produžavanja u onih par dana do izdavanja nogog sve provjeri s poreznom i dali si prijavljivao , i da li si uplatio sve. Tako da pazi. Mislim da su doÅ¡la vremena kad će se teÅ¡ko bit sakrit...morda greÅ¡in.
PS Znan i za slučaj s moje firme gdje je tip zaustavljan i vraćen doma na Plesu (i propao mu je ukrcaj) kad je krenuo prema izlazima za boarding ( di je policija i carina) uz objaÅ¡njenje da duguje državi. Ne znam, ne sjećam se koju je cifru rekao i koliko je dugo bio dužan ali eto i to postoji. Rekli su mu da će ga pustit kad donese uplatnicu da je platio. evo
Nadam se da neće biti problema jer je to dio kada sam bio kadet, a vjerujem da po svemu Å¡ta znam ne trebam platiti porez kao kadet već samo mirovinsko i zdravstveno... koje naravno joÅ¡ nisam platio i planiram čim se ukrcam i sjedne prva plaća,![]()
Samo pripazi kod produživanja breveta , jer ( bar u Rijeci) se kod produžavanja u onih par dana do izdavanja nogog sve provjeri s poreznom i dali si prijavljivao , i da li si uplatio sve. Tako da pazi. Mislim da su doÅ¡la vremena kad će se teÅ¡ko bit sakrit...morda greÅ¡in.
PS Znan i za slučaj s moje firme gdje je tip zaustavljan i vraćen doma na Plesu (i propao mu je ukrcaj) kad je krenuo prema izlazima za boarding ( di je policija i carina) uz objaÅ¡njenje da duguje državi. Ne znam, ne sjećam se koju je cifru rekao i koliko je dugo bio dužan ali eto i to postoji. Rekli su mu da će ga pustit kad donese uplatnicu da je platio. evo
Nadam se da neće biti problema jer je to dio kada sam bio kadet, a vjerujem da po svemu Å¡ta znam ne trebam platiti porez kao kadet već samo mirovinsko i zdravstveno... koje naravno joÅ¡ nisam platio i planiram čim se ukrcam i sjedne prva plaća,![]()
Ma nema problema , kao kadetu ti se neće dogoditi da te baÅ¡ ganjaju kao vrag greÅ¡nu duÅ¡u. Takve ekstremne mjere se odnose na ljude s većim i dugogodiÅ¡njim "dugovima". Nego samo moja opaska , da se ne zavaravaju neki da kapetanija , eto samo izda brevet i gleda samo imaÅ¡ li 12 mjeseci u 5 godina. NE. Iz prve ruke znam da se gleda malo viÅ¡e toga, i da se radi cross-check s poreznom da je situacija u matrikuli i u prijavama/odjavama i plaćanjima doprinosa 100% jednaka. Ti ne moraÅ¡ brinut joÅ¡.
... e sad,mene zanima kako taj dodatak naci,tj izracunati,i koje sve papire bi triba priloziti uz tu prijavu poreza... cita san po forumu,i privizita sve teme vezane za to... vidija san i da je frenkie napisa da bi tribalo ta dva obrasca (epom,dpom),i platne liste-moze li umisto toga kopija ugovora,i sta bi jos tribalo tu uvaliti... puno van fala svima unaprid na pomoći....
pozdrav kolege!
iman pitanje vezano za porez,tj za prijavu poreza... eo,ispada mi da neman 183 dana u protekloj godini jer mi je ugovor zavrsija ove god krajen 1. miseca,a otisa san na brod prosle god 7. misec...znaci duzan san prijaviti porez i sve to.... od kapetanije san dobija dpom obrazac,i dobija san ovi epom,kojega bi triba sam ispuniti...dpom je ok... ali iman problem sa ovin epom obrascem... ne znan di pise taj pomorski dodatak kojeg oni traze.... meni u ugovoru pise kolika mi je placa,koliki dio od tog ide na banku i koliko na ruke,i to je to... na platnin listama mi isto ne pise taj pomorski dodatak...... e sad,mene zanima kako taj dodatak naci,tj izracunati,i koje sve papire bi triba priloziti uz tu prijavu poreza... cita san po forumu,i privizita sve teme vezane za to... vidija san i da je frenkie napisa da bi tribalo ta dva obrasca (epom,dpom),i platne liste-moze li umisto toga kopija ugovora,i sta bi jos tribalo tu uvaliti... puno van fala svima unaprid na pomoći....
![]()
pozdrav kolege!
iman pitanje vezano za porez,tj za prijavu poreza... eo,ispada mi da neman 183 dana u protekloj godini jer mi je ugovor zavrsija ove god krajen 1. miseca,a otisa san na brod prosle god 7. misec...znaci duzan san prijaviti porez i sve to.... od kapetanije san dobija dpom obrazac,i dobija san ovi epom,kojega bi triba sam ispuniti...dpom je ok... ali iman problem sa ovin epom obrascem... ne znan di pise taj pomorski dodatak kojeg oni traze.... meni u ugovoru pise kolika mi je placa,koliki dio od tog ide na banku i koliko na ruke,i to je to... na platnin listama mi isto ne pise taj pomorski dodatak...... e sad,mene zanima kako taj dodatak naci,tj izracunati,i koje sve papire bi triba priloziti uz tu prijavu poreza... cita san po forumu,i privizita sve teme vezane za to... vidija san i da je frenkie napisa da bi tribalo ta dva obrasca (epom,dpom),i platne liste-moze li umisto toga kopija ugovora,i sta bi jos tribalo tu uvaliti... puno van fala svima unaprid na pomoći....
![]()
... Neznam jeli tako u drugim gradovima...