ECDIS i papirne karte

Korisnik

New member
Dobar dan,
Imam pitanje.

navegam na malom putnickom brodu. I imamo papirnate karte.
Ali imamo i ECDIS koji u biti koristimo vise nego papir.
Od 01 07.2014 se mora imat ECDIS ugradjen.
E sad cisto da ne moram ispravljat karte.
Je li ECDIS mora bit primaran sistem navigacije samom instalacijom ili jos uvijek moramo navegat ko Kolumbo?

Razlog je taj sto kompanija nece prec s papirnatih karata i inzistira na papirnatim kartama.

Hvala na odgovoru.

Dobar dan,
Imam pitanje.

Je li ECDIS mora bit primaran sistem navigacije samom instalacijom ili jos uvijek moramo navegat ko Kolumbo?

Razlog je taj sto kompanija nece prec s papirnatih karata i inzistira na papirnatim kartama.

Hvala na odgovoru.

Kolega da bi se potpuno risija papirnatih karata moras imati dva Ecdisa tj. Dva neovisna sitema u slucaju da jedan zasteka drugi je tu. Registar ti mora odobriti dati certifikat da je sve po standardima koji su prpoisani i da se ecdis moze koristiti ka primarno sredstvom za navigaciju.. Moras imati tko ce te snadbijevati licencama i updatima za ecdis. Isto tako odredeni broj generalnih i routening karata moras imati na brodu i njih moras ispravljati. Moze i ova solucija da imas jedan ecdis ali su ti onda karte beckup te ih moras ispravljati. Odgovor na tvoje pitanje je instalacijom jednog ecdisa nemozes se risiti karata. Jebiga

Kolega da bi se potpuno risija papirnatih karata moras imati dva Ecdisa tj. Dva neovisna sitema u slucaju da jedan zasteka drugi je tu. Registar ti mora odobriti dati certifikat da je sve po standardima koji su prpoisani i da se ecdis moze koristiti ka primarno sredstvom za navigaciju.. Moras imati tko ce te snadbijevati licencama i updatima za ecdis. Isto tako odredeni broj generalnih i routening karata moras imati na brodu i njih moras ispravljati. Moze i ova solucija da imas jedan ecdis ali su ti onda karte beckup te ih moras ispravljati. Odgovor na tvoje pitanje je instalacijom jednog ecdisa nemozes se risiti karata. Jebiga

kombinacija sluzbenog ecdisa i karte je jedino ako koristiš rasterske karte (i mislim da isto moraju biti dva neovisna ecdisa) te tada imas dupli posao jer moras sve ispravljat i na karte stavljat p.plan kao i na ecdis. to je mislim najgora kombinacija za sekonda. mislim da bi se dosta firmi na prvu odlucili na ovakvu kombinaciju jer bi ih u startu doslo jeftinije al kad izracunas koliko godisnje potrose na nove edicije i karte + eventualne primjedbe na vetinzima vezano za navigaciju bolje im je da se ne igraju...:confused::confused:

kombinacija sluzbenog ecdisa i karte je jedino ako koristiš rasterske karte (i mislim da isto moraju biti dva neovisna ecdisa) te tada imas dupli posao jer moras sve ispravljat i na karte stavljat p.plan kao i na ecdis. to je mislim najgora kombinacija za sekonda. mislim da bi se dosta firmi na prvu odlucili na ovakvu kombinaciju jer bi ih u startu doslo jeftinije al kad izracunas koliko godisnje potrose na nove edicije i karte + eventualne primjedbe na vetinzima vezano za navigaciju bolje im je da se ne igraju...:confused::confused:

Imamo dva neovisna sistema, jedan je naprijed s radarima a drugi iza gdje se planira rute. I sve je na UPS-u.
Tako da ja ne vidim razloga zasto ne bi presli na ECDIS kao primary navigaciju.
Ali kompanija hoce da papirne karte budu primarne?

Pa sta nisu putnicki vec trebali biti na paperless modu? Znam da iduce ljeto ce to biti mandatory za postojece tankere (ima iznimka vezanih za flag state) ali sam mislio da su putnicki vec na time. Koja je zastava u pitanju?

Pa sta nisu putnicki vec trebali biti na paperless modu? Znam da iduce ljeto ce to biti mandatory za postojece tankere (ima iznimka vezanih za flag state) ali sam mislio da su putnicki vec na time. Koja je zastava u pitanju?

Ma Bahama i po bahamasmaritime.com

Information bulletin 138
2.2.2 The applicable officers of Bahamas registered vessels, which have ECDIS fitted but it is not used as the primary means of navigation, are required to have completed generic ECDIS training no later than 31 December 2016.

E sad ne znam jesu li putnicki brodovi iznimka od tega???
Kako cu nagovorit kopaniju da predjemo na paperless?

Last edited:
Ma Bahama i po bahamamaritime.com

Information bulletin 138
2.2.2 The applicable officers of Bahamas registered vessels, which have ECDIS fitted but it is not used as the primary means of navigation, are required to have completed generic ECDIS training no later than 31 December 2016.

E sad ne znam jesu li putnicki brodovi iznimka od tega???
Kako cu nagovorit kopaniju da predjemo na paperless?

pa ovaj bulletin sto si postavio ti samo govori da ces morati ti kao casnik imati generic ecdis training nista ne spominje kad bi trebao imati full ecdis e i u ostalom svaki casnik mora imati i generic training i specific training kad je Ecdis glavno sredstvo za navigaciju. Neznan bas da ti kao casnik mozes nagovoriti kompaniju da prede na full Ecdis nije to bas tako evo ja sam sada na kompaniji koja je presla na full ecdis i ja sam bio te srece da me zakacio taj prijelaz evo vec dva miseca i karte full i ecdis full pa radi ovo neradi ono poslano bezbroj mailova u kompaniju da ne govorim kolike su zavrzlame ako moras sve sam risavati sa suportom za licence i update ecdisa. I sto je najbolje od svega jos misec dana i karte i ecdis a onda ostane samo odredeni broj karata 200 tinjak i onda ti je tek uzivancija ali ovaj sami prijelaz nebi pozelio nikome.

Dobar dan,
Imam pitanje.

Hvala na odgovoru.

ECDIS Regulations | IMO - SOLAS | ECDIS

i ovo (čak i bolje objaÅ¡njeno)
http://www.steamshipmutual.com/Risk-Alerts/RA14ECDISImplementationRequirements.pdf

Last edited:
Pozdrav ljudi!
Evo ja navigam na brodovima tj. tankerima di je paperless ali stvar je u tome ako imas kako si napisao jedan ecdis ispred kod radara i jos jedan planning iza i dalje moras imat emergency foliu sa 65 karata koju uredno svaki vikend ispravis a ako imas ta dva ecdisa plus jedan back up koji palis samo weekly radi update i kad si u pilotazi onda ti karte vise ne trebaju nikakve :D

Pozdrav ljudi
Imam pitanje u vezi celija,dakle,obrisane su celije "7c" one koje ocrtavaju svijet u senc-u. Kako i odakle se mogu povratiti (skinuti,instalirati...)?
Cackam po netu al nigdje nicega. Ecdis je K.Hughes manta
Hvala

Pozdrav ljudi
Imam pitanje u vezi celija,dakle,obrisane su celije "7c" one koje ocrtavaju svijet u senc-u. Kako i odakle se mogu povratiti (skinuti,instalirati...)?
Cackam po netu al nigdje nicega. Ecdis je K.Hughes manta
Hvala

moras ih instalirati sa zadnjeg Base CD sto imas na brodu plus naravno i permite ako su ti one pobrisane.

drugacije ne moze, odnosno morao bis biti jebeni haker da uspijes instalirati bilo koje enc karte bez permita i da nisu sa originalnog cd-a/dvd-a.

moras ih instalirati sa zadnjeg Base CD sto imas na brodu plus naravno i permite ako su ti one pobrisane.

drugacije ne moze, odnosno morao bis biti jebeni haker da uspijes instalirati bilo koje enc karte bez permita i da nisu sa originalnog cd-a/dvd-a.
Nisu te celije na base dvd-u,u tom i je caka,niti se za njih izdaju permiti. Mislim da njih imas prije nego ista i instaliras, one su tu da kad odzumiras na max scale ne vidis sivilo nego kartu svijeta. I to je netko ovdje zaheba jer se te celije,po manualu,ne brisu. Jel onda moguce da su one povezane sa root instalacijom K.H.?moguce da se nalaze na jednom od instalacijskih cd-a cijelog sistema al to necu dirat-prijavit za servis,hehe

Jesu li ti obrsane celije sa oba ecdisa?
Ako su samo sa jednoga, a ecdisi nisu sinkronizirani, sinkroniziraj ih, vratiti ce ti se na ovom na kojemu nedostaju.
Ja sam isto jednom prilikom obrisao sve sve karte sa jednog ecdisa, tako da nisam imao nista karata niti bazne, ali srecom sve se vratilo kada sam sinkronizirao ecdise :)

uvik neka sranja sa Ecdis-om...
a najbolje je kad dođeÅ¡ u gvardiju, neko prčka po Ecdis-u i nesto pokvarija/izbrisa i svi se prave blesavi, niko nije dira :confused:

Nisu te celije na base dvd-u,u tom i je caka,niti se za njih izdaju permiti. Mislim da njih imas prije nego ista i instaliras, one su tu da kad odzumiras na max scale ne vidis sivilo nego kartu svijeta. I to je netko ovdje zaheba jer se te celije,po manualu,ne brisu. Jel onda moguce da su one povezane sa root instalacijom K.H.?moguce da se nalaze na jednom od instalacijskih cd-a cijelog sistema al to necu dirat-prijavit za servis,hehe

e onda neznam ovako napamet jer sam imao KH ecdis pred 6-7 godina kad smo prelazili na paperless i znam da sam se izjebao sa njim dok nije sve proradilo kako treba.
kako je vec neko spomenuo ako KH ima funkciju 'mirror' ili sinkronizacija da napravis update chart database ili u instalacijskim dvd-ima vidi da li se moze samo te karte instalirati, ali kako KH ne radi nista jednostavno vjerovatno ce biti da moras deinstalirati cijeli ecdis(software) i onda instalirati nazad za te karte.
sibni mail njihovom supportu pa vidi sta 'strucnjaci' kazu. jel ti jos Nadia Rashid salje nove permite za karte? zgodna mala.:-)

A ovaj koji imam na brodu je prastari, noina arka je imala noviji ecdis-ovaj je 1816-i u opcijama nigdi synca.... :( a evo posla na tech.support pa cemo vidit sto ce strucnjaci reci

Stvar je vrlo jednostavna, sve zavisi od kompanije sto je primary, npr mi imamo 9 ( dobro sam napisa DEVET) neovisnih ECDISA na brodu al i dalje je PRIMARNA navigacija na papirnatim kartama sto ujedino oce rec ukoliko imas papirnate karte moraju bit update do zadnjeg weeka a ECDIS je tu da ti pomogne i takodjer naravno mora bit update do zadnje weeka

Back