Le Amateur
kibbutznik
Bilicu stari, evo da se javim jer i ja vrtim svakakve filmove i gledam štošta osim duge plovidbe... sajt za imigraciju u Australiju ti je ovaj http://www.immi.gov.au/ i stvarno ćeš nać sve informacije koje ti trebaju tamo. Potraži SOL listu, to je lista zanimanja koja su im deficitarna, nekako pretpostavljam da je tvoje electronics technician i nalazi se na listi... Ukratko imaš sistem bodova objašnjen na stranici koju san posta, i gledaju se zanimanje, znanje engleskog, godine (poželjno ispod 30) i radno iskustvo (no čini mi se da je samo full time employment u igri, ali provjeri) Faks mislim da ti se stvarno ne isplati upisivat jer za jednu godinu doli možeš doć do doktorata kod nas. Također imaš i TAFE sistem obrazovanja šta je nešto između collegea i srednje škole, upisuje se nakon srednje i služi za vocational training koji oni nemaju kao mi u srednjoj nego nakon. Naši koji su tamo tvrde da taj TAFE nije nešto težak i da je u odnosu na obrazovanje kod nas zapravo prelagan, ali ima i dobrih elektro i računalnih kurseva tamo pa razmotri i to. Formalno pomorsko obrazovanje osim za managere i surveyore uglavnom je nikakvo (što opet nije nužno loša stvar), sve je riješeno kroz kombinaciju navigavanja i kurseva na "faksu". Ova činjenica se reflektira na pomorce zainteresirane na odlazak tamo tako što na SOL listi ne priznaju pomorsko obrazovanje kao struku nego samo pomorski časnički ili ribarski brevet i još daju za to minimalan broj bodova tako da pomorac (nautičar ili strojar) nakon tridesete jako teško može odseliti tamo. postoji i mogućnost useljavanja kroz sponzorski program od strane "obitelji", poslodavca ili vlade pojedinog australskog teritorija ali to je već malo kompliciranije. Također procjena zanimanja se plaća par sto dolara, nema ti smisla slat mail i pitat je li struka odgovara struci na SOL listi... Najveća naša zajednica ti je u Geelongu kraj Melbournea te čini mi se u Melbourneu i Adelaideu. Naši su tamo jaki u građevini, ribarstvu i brodogradnji, evo ti primjer jedne dobre firme http://www.adelaideship.com.au/ možda bi moga uletit tamo ka elektro... Od drugih stvari najviše sam upućen za Geelong jer sam ga sam najviše gleda i iman neke prijatelje tamo i nije misto za odbacit i ima dosta posla tamo a sa svim projektima koje razvijaju bit će još i više, a Melbourne ti je na uru autom dužobalnom cestom. Eto toliko od mene, sretno u potrazi.
Last edited: